Navody

Sojka. jací jsou? | Pikabu

Sojka působí dojmem exotického ptactva. Jeho jasné barvy jsou podmanivé a lákavé pro oko. V tomto článku se dozvíte o vlastnostech a způsobu života tohoto ptáka.

Sojka je ve světě ptáků opravdová kráska. Kontrastní opeření jí mohou závidět i ušlechtilí zástupci ptactva. Exkluzivita barvy sojky spočívá ve vybrané a harmonické kombinaci barev vytvářejících kontrast. Upřímně řečeno, neobvyklý tvar zobáku a tvar očí také dodávají kouzlo.

Hlavní barva je béžová s lehkým hnědým nádechem. Pokrývá horní část trupu a bříška. Krk je bílý, s malými černými proužky. Na špičkách křídel jsou modré pruhy s malými modrými cákanci. Bíle jsou natřeny: horní ocas, spodní ocas, spodní křídlo. Na hlavě jsou vidět dva symetrické pruhy, které působí dojmem kníru. Jsou umístěny o něco níže než zobák, který je také černý. Nohy jsou skořicově hnědé barvy. Díky ostrému ocasu vypadá tělo sojky protáhle.

To, co dává sojkám zvláštní zvýraznění, jsou jejich oči – jsou tmavé, s modrým obrysem.

Sojky váží až 20 gramů, délka těla – 15 cm, což připomíná obyčejnou kavku.

Chování. Strava.

Sojky jedí rostlinnou i živočišnou potravu se stejnou chutí k jídlu. Ptáci dobře zakořenili v dubových lesích a živí se plody těchto stromů. Milují žaludy. Jejich ostrohranný zobák je schopen tyto plody úspěšně propichovat bez jakýchkoliv nepříjemností. Konzumovaná malá zvířata: ještěrky, žáby, jiná vejce, drobní ptáci.

Zvenčí vypadají sojky uvolněně a půvabně. Jejich let se neliší rychlostí a temperamentem. Ale pokud je jejich cílem kořisti malý pták, který se teprve učí létat, pak sojka zapne ostražitost – oběť neunikne.

Sojky jsou pověstné svou šetrností. Ve své vášni pro hromadění jsou podobní grošům, kteří si také rádi dělají velké zásoby potravy.

Jejich oblíbenou pochoutkou, kterou chtějí vždy schovat, jsou žaludy. Umístění skrýše může být velmi odlišné: pod stromem, poblíž jeskyně, v hromadě starého listí.

Během podzimní sezóny nashromáždí sojky až 4 kilogramy žaludů. Faktem je, že ptáci ne vždy opouštějí svá hnízda, když přichází zima. Touha po hromadění je pochopitelná – ptáci se chrání před hladem. Zasněžený les nenechává žádnou šanci najít dobré jídlo, takže ptáci v zimě začínají lovit slabší zástupce fauny.

Sojky zajímavě vytahují malou husu zpod kůry dubu. Strčí zobák do místa, kde je prasklina, a začnou se štípat, dokud nedostanou, co chtějí.

Sojky mají nepřátele ničitele – veverky – nacházejí ptačí skrýše a beze studu kradou ptačí zásoby.

V předvečer hladové zimy sojky opouštějí les a přibližují se k soukromým domům v naději, že najdou doplňkovou potravu. Ale tito ptáci jsou většinou lesní ptáci. Po výběru dubů a vyváženého způsobu života zřídka létají mimo les.

Hlas sojky je velmi podobný alarmujícímu skřípění: „cre-cre-rahh-rahh“. Pták dokáže napodobit jiné ptáky a dokonce i hlas člověka.

Stanoviště a oblasti rozšíření

Sojka obývá celé území Evropy, Rusko, skandinávské země, Anglii, Afriku, Malou Asii, Kavkaz, Japonsko, Ural, Koreu, Čínu.

Hnízda si staví v dubových nebo jehličnatých lesích. Obvykle volte střední výšku. Velmi zřídka padají na zem. Pohybují se pomocí krátkých skoků.

Stěhovavý nebo zimující

Vzhledem ke své odměřené povaze sojka raději nemění místo kvůli změně ročního období. Ptactva obývajícího jižní země se tato problematika vůbec netýká – komfort naleznou kdykoli bez problémů. Obyvatelé severních regionů se k tomu ale také zdráhají. Prudký pokles teploty sojku nevyděsí, mnohem horší je situace s hledáním potravy. Pod sněhovou koulí je nemožné najít živé tvory, takže ptáci létají na jih – do Asie a Afriky.

V přírodě existuje několik druhů sojek, každý z nich má svou vlastní individualitu, vyjádřenou barvou opeření.

Zdobená sojka

Zdobená sojka – exotický pták z čeledi corvidovitých. Majitel velmi krásné barvy: kaštanově fialová barva. Podél křídel je fialovomodrý pruh a jeden tenký bílý pruh o tloušťce 0.5 cm. Podobná kombinace barev je soustředěna na hlavě. Zobák a nohy jsou natřeny bílou barvou. Oči jsou černé.

Přečtěte si více
Okurky: co lze zasadit vedle nich

Své roztomilé jméno získala díky svým mimořádným barvám.

Pták obývá japonské lesy ostrovů Ošima a Takanošima, kde je endemický. Hnízda si staví hluboko v dutinách stromů.

V průběhu roku vyprodukuje sojka zlatá se třemi až čtyřmi vejci.

Svůj jídelníček postavila na exotických žaludech, stejně jako jako pochoutku jí malé plazy a bezobratlé.

Rozměry těla jsou shodné se sojkou obecnou.

Ptáci dodržují kolektivní způsob života.

modré sojky

modré sojky dostaly své jméno díky svému modrému a nebeskému peří. Zadní strana je lakovaná modře. Křídla jsou pokryta kontrastními skvrnami modré, azurové a černé. Krk je orámován černou čelenkou, která vypadá jako náhrdelník. Ocas je namalován černými pruhy a spodní část ocasu a spodní křídlo jsou bílé.

Zajímavé je, že modrá sojka má na hlavě malý hřebínek, který trčí ven. Ptačí oči jsou černé, stejně jako jeho nohy.

Ptáci dosahují délky až 30 cm. Hmotnost se pohybuje od 70 do 100 gramů. Rozpětí křídel je 42 cm. Pták je největší ze všech druhů sojek. Žijí jak v párech, tak v malých komunitách. Let se však provádí pouze v hejnu.

Zůstávají věrní své spřízněné duši po celý život. Pár si společně staví hnízdo a krmí mláďata. Vajíčka ale inkubuje pouze samice, zatímco manžel se stará o získávání potravy. Nejčastěji se snůška skládá ze tří až šesti vajec se zelenými skvrnami.

Ptáci dokážou varovat před hrozícím nebezpečím a napodobováním hlasů divokých zvířat dokážou dravce zcela zastrašit.

Oblíbené pochoutky jsou ořechy, cedry, arašídy a bobule. Někdy tento druh krade malá vejce z hnízd jiných ptáků, ale to se děje pouze v krajní nutnosti – když povětrnostní podmínky neumožňují přežití.

Pták obývá Kanadu, USA a území poblíž Mexického zálivu.

Stellerova černohlavá modrá sojka

Stellerova černohlavá modrá sojka obývá západní a střední Ameriku, Aljašku, Kolumbii, Kalifornii. Hnízdí v borových hájích a na horských svazích. Neopouštějí své bydliště.

Zbarvení tohoto ptáka se skládá z černých a modrých odstínů, které pokrývají jeho tělo jako přadena. Na hlavě je jasně definovaný hřeben. Jeho velikost je mnohem pozoruhodnější než u sojky modré. Nad okem se tvoří bílý pruh, podobný obočí. Primární křídla jsou pruhovaná v modré a černé barvě.

V závislosti na umístění se barva opeření může lišit od kontrastní až po méně sytou.

Modrá sojka černohlavá požírá myši, krysy a vejce jiných ptáků. Jeho potravou jsou především zvířata. Pták ukládá ořechy a bobule na zimu.

Zajímavé je, že sojky, stejně jako všechny krkavce, dokážou pomocí zobáku uvolnit zem a vybrat drobný hmyz.

Stavění hnízd a péče o kuřata jsou stejné jako u sojky modré.

Saxaul sojka

Saxaul sojka – pouštní pták, který miluje žít sám. Jedná se o velmi vzácný druh, který obývá Střední Asii, Kazachstán.

Hnízda si staví v písku nebo křoví. Živí se pavouky, štíry a mravenci. Potrava se získává na zemi. Obecně platí, že sojka saxaulská neumí dobře létat. Pták preferuje rychlé úprky. V případě potřeby provede nízký a krátký let. Vyhýbá se smečkám a párovému životu. Rodinu tvoří pouze v období páření, ale po měsíci se rozpadá. V budoucnu raději žijí sama Za patnáct dní se mláďata naučí samostatně chodit a hledat náhradní potravu.

Zbarvení sojky saxaulské není příliš světlé. Jelikož se ptáček pohybuje skákáním, příroda ho obdařila nenápadnými barvami. Celé její tělo je pokryto popelavě šedým nádechem, její břicho je matně růžové. Křídla mají černý lem, stejně jako celý ocas. Na prsou je kulatá černá skvrna. Zobák je tenčí než u běžných sojek. Délka těla je až 30 cm a hmotnost zřídka dosahuje 170 gramů.

Přečtěte si více
Jak správně malovat výrobky z překližky?

Muži a ženy

Období námluv připadá na jarní měsíce. V závislosti na druhu se sojky mohou pářit na celý život, nebo se mohou pářit pouze za účelem vytvoření potomků. Pohlavní dimorfismus je slabě vyjádřen a je patrný pouze u větších samců. Manželé se také liší svým životním stylem – samice líhnou vejce a samci v této době hledají potravu.

Nejčastěji se snůška skládá ze tří až šesti vajec, natřených šedou barvou s malými zelenými skvrnami. Inkubační proces trvá až 17 dní a péče rodičů asi 20 dní. V polovině června si ptáci začínají sami shánět potravu.

Až do podzimu se mláďata zdržují poblíž rodičů a sami se pak rozhodují, kde budou hnízdit.

V přirozeném prostředí se sojky dožívají 5 až 7 let. Hlavními nepřáteli těchto ptáků jsou kuny, výři a jestřábi.

Pokud se rozhodnete pořídit si domácího mazlíčka jako je sojka, pak musíte vědět, že ochočit můžete pouze mládě a v žádném případě dospělého. Ale přimět malého ptáčka, aby se postavil na nohy, není snadné, je třeba ho krmit každých 30 minut.

Můžete chovat jednoho ptáka, protože sojky nemají rády konkurenty nebo dokonce páry. Bojů není vůbec potřeba.

Kupte svému ptáčkovi prostornou kovovou klec o rozměrech 40 x 50 x 60 cm, nenechávejte ji však uzamčenou – pták by se měl 3-4 hodiny volně pohybovat. Raději si kupte voliéru.

Nezapomeňte svého mazlíčka postříkat teplou vodou z rozprašovače – to je dobré pro jeho opeření.

Pokud jde o potravu, sojky nejsou příliš náročné. Mohou jíst obiloviny, ovoce, bobule, ořechy, obecně – vše, co jíte.

Doma se sojky dožívají asi 18 let. Kromě toho jsou ptáci vynikající v napodobování hlasů.

Zajímavá fakta

1. Když jsou sojky vzrušené, jejich hřeben na hlavě se rozcuchá. Pták se snaží vytvořit děsivý pohled.

2. Přestože v přírodě není mnoho druhů sojek, všechny se od sebe velmi liší. Některé druhy jsou například monogamní, jiné zase nevítají rodinný způsob života.

3. Sojky létají špatně, zvláště sojka saxaulská, která umí dobře běhat. Pták žije v Asii.

4. Sojka Stellara je symbolem Britské Kolumbie. Pták dostal své jméno na počest německého přírodovědce Georga Wilhelma Stellera.

5. Sojky vědí, jak být spořivý. Na zimu si dělají velké zásoby žaludů nebo ořechů. Mimochodem, při jednom výletu pták přinese do své skrýše až sedm žaludů. Faktem je, že v jejím hrdle je jedinečný sublingvální váček, kde jsou umístěny plody.

Sojky mohou napodobovat hlasy jiných ptáků, zvířat a dokonce i zvuky vydávané lidmi. Druhý jev je možný, pokud je sojka domácí.

Hlas sojky má nejčastěji varovnou povahu – pták mluví o nebezpečí a křičí: „cre-cre“, „rahh – rah – rahh“.

PS Na přání čtenářů bude dalším příspěvkem KRAVAN a VRÁNA.

Jay (lat. Garrulus glandarius) – poměrně běžný a velmi výrazný pták. Tento druh je poměrně snadno identifikovatelný i pro začínajícího ornitologa. Je to jistě nejbarevnější člen čeledi krkavcovitých (Corvidae). Většina jeho peří je pastelově rezavě hnědá. Zadek a spodní horní část ocasu jsou bílé a límec a konce křídel jsou černé. Hlava je také převážně hnědá, ale jasně se odlišuje bílým čelem s tmavými liniemi a silně kontrastním černým knírem, který se táhne od špičky lemu k krku. Silný zobák těchto ptáků je obvykle ocelový nebo černý a nohy jsou světle hnědé.

popis

Sojka obecná (Garrulus glandarius) je běžný pták z čeledi krkavcovitých, kterého často spatříme na podzim, jak rozhazuje a nosí žaludy do svých zimních skrýší. Co znamená latinský název sojky obecné? První část specifického názvu sojky obecné, Garrulus glandarius, v latině znamená „upovídaný“. Slovo glandarius naopak znamená „žalud“ a odkazuje na způsob, jakým se tento pták živí. Toto spojení je nejzřetelnější mezi koncem září a začátkem listopadu, kdy tento pták sbírá žaludy do svých zimních skrýší. Každý druh Garrulus glandarius trvale obývá jeden domovský okrsek, který může, ale nemusí zahrnovat duby. Pokud se tak nestane, jsou ptáci nuceni migrovat do blízkých lesů za potravou.

Přečtěte si více
Jak otevřít plastové okno, když se klika neotáčí?

Sojky létají do lesa a obvykle si sbírají žaludy přímo ze stromů. Nasbírají jich 3 až 9 (9 na delší cesty, některé si uloží do jícnu) a vrátí se domů, kde každý z nich schovají na samostatném místě. Žalud je vmáčknutý pod opadem, mezi kořeny, v půdě nebo někdy v puklině v kůře. Celkem dokáže sojka nasbírat a schovat asi 5 000 žaludů. Předpokládá se, že tento postup přispívá k šíření dubu. Lesníci proto považují sojku za svého spojence při výsadbě lesů.

Внешний вид

Sojka je středně velký pták, velikostí podobný holubovi. Tělesná hmotnost je 150-175 g a délka se pohybuje mezi 32 a 35 cm. Peří sojky je převážně světlé, šedočervenohnědé. Její peří odráží ultrafialové světlo. Jejich hřebeny, které jsou při komunikaci často zdvižené, jsou bílé s černými skvrnami. Zobák je černý. Jejich ocas je na hřbetě černý s bílou skvrnou kolem kořene. Charakteristickým rysem peří sojky jsou bílomodrá zrcátka po stranách křídel.

Zajímavé! Modrá barva peří není způsobena přítomností barviva, ale odpovídající strukturou peří, ve které dochází k štěpení světelných paprsků a odrazu modrého spektra.

Za letu jsou na křídlech viditelné bílé pruhy. Zbytek křídel je černý, s výjimkou červeného trojúhelníku, kde se křídlo napojuje na tělo. Ve srovnání s jinými krkavci, jako jsou Corvus a Pica, drží sojky obecné ocas poměrně vysoko. Na rozdíl od jiných krkavců mají sojky také dvě fáze opeření: mladé a dospělé. Mladé opeření ztrácí na podzim během prvního roku života, takže všichni ptáci spatření na podzim jsou dospělí. Mladé sojky vypadají podobně jako dospělí, ale lze je rozlišit menším počtem černých čar na čele a načervenalejším odstínem peří.

Druhy sojek

Rozlišují se následující druhy sojek:

Sojka obecná (lat. Garrulus glandarius). Západní Evropa a severozápadní Afrika až po indický subkontinent.

Sojka černohlavá (lat. Garrulus lanceolatus). Východní Afghánistán východně od Himálaje, od Indie po Nepál a Bhútán.

Ornate Jay (latinsky: Garrulus lidthi) běžné v Japonsku.

Kolik žije

Ve volné přírodě se sojky dožívají průměrného věku asi 6 let. V příznivém přírodním prostředí, kde je dostatek potravy a příjemné klimatické podmínky, se však sojky mohou dožít až třikrát déle. Nejstarší sojka žijící ve volné přírodě se dožila dospělého věku 3 let a 16 měsíců.

Pokud jsou tito ptáci vyňati z hnízda v raném věku, lze je snadno ochočit. Pokud jim jsou v zajetí zajištěny pohodlné životní podmínky, mohou sojky žít až 20 let.

Životní styl a charakter

Sojku snadno poznáme podle jejího charakteristického kvákavého hlasu. Právě kvůli tomuto hlasitému „úúúú!“ se sojce říká „strážkyně lesa“. Když se v jejím zorném poli objeví predátor, okamžitě zakřičí a upozorní všechny kolem. Sojky, stejně jako mnoho jiných krkavců, výborně napodobují hlasy jiných ptáků – špačků, jestřábů, káňat. Tato vlastnost vedla k tomu, že ve starověkém Řecku byla mláďata sojek chována uvnitř, stejně jako dnes mnozí z nás chovají papouška nebo kanárka.

Životní styl sojky se mění v závislosti na ročním období. Během období rozmnožování, které je na jaře a v létě, se život sojky omezuje na hnízdo a péči o potomstvo. Na podzim si však ptáci začínají shromažďovat zásoby na zimu.

Sojky vedou sedavý a kočovný způsob života. Mladí ptáci pravidelně migrují několik set kilometrů na teplejší západ Evropy, někdy jsou nahrazováni hejny sojek z chladnějšího východu a severu kontinentu. Za velmi tuhých zim lze pozorovat nálet z východu. Starší jedinci naopak vedou sedavý způsob života.

Přečtěte si více
Jak naklíčit mrkev doma?

Sojky obecné plní mnoho funkcí, které prospívají ekosystémům, které obývají. Jejich poplašné volání varuje ostatní druhy, včetně veverek obecných, před přítomností predátorů. Hnízdí po mrtvých zvířatech, odstraňují potenciální zdroje nemocí a podporují rozklad organické hmoty. Jednou z důležitých funkcí je šíření žaludů ze stromů. Sojky obecné většinu žaludů, které nasbírají, snědí, ale také je zahrabou a zapomenou na ně, což umožňuje populacím dubů obnovit se. Duby, včetně Quercus robur a Quercus petrea, jsou klíčovými druhy ve svých stanovištích a poskytují úkryt a potravu mnoha druhům zvířat, rostlin, hub a lišejníků. Přibližně 80 % veškerého ohroženého hmyzu je v rámci svého životního cyklu závislých na dubech.

Kde žijí

Sojka je rozšířená v Evropě a Asii. Tento druh preferuje převážně mírné podnebí a žije v zalesněných oblastech a v blízkosti obydlených oblastí.

Sojky obecné často žijí v hustých lesích s množstvím stromů a keřů. Stromy jsou pro jejich životní styl nezbytné, i když se také pasou na zemi. Vysoká úroveň biodiverzity je důležitá, aby si ptáci mohli užívat pestrou stravu. Sojky obecné ukládají a jedí žaludy, takže duby jsou důležitou součástí jejich prostředí. Preferují listnaté dubové lesy, ale jehličnaté lesy poskytují lepší hnízdiště. Sojky obecné nemají rády otevřené prostory kvůli přítomnosti predátorů. Tito ptáci obývají lesy, parky, městskou zeleň a stále hustěji osídlené městské oblasti.

Co jedí

Sojky jsou všežravci. Na jaře a v létě se živí hlavně hmyzem, zejména housenkami a brouky, a také vejci a mláďaty lesních ptáků. Na podzim a v zimě se kromě žaludů živí všemi druhy ořechů a ovoce. Možná vás tedy zajímá, proč si ukládají tolik potravy? Odpověď je jednoduchá – schovávání je užitečnou obranou proti všeobecnému nedostatku potravy a zakopané žaludy vydrží dlouho.

Reprodukce

Sojka vyprodukuje jedno hnízdo ročně, ale pokud se ztratí, často ho opakuje. Páří se v monogamních párech během skupinových návštěv několika vybraných stromů. Dospělí ptáci si obvykle staví hnízdo uprostřed koruny stromu na větvi u kmene nebo na rozdvojení větve. Hnízda sojek se nacházejí ne výše než 5-6 metrů nad zemí. Jsou to spíše volné a ploché struktury z větví a klacíků propletených mezi sebou, uvnitř vystlané měkkými částmi rostlin, vlnou, mechem a trávou.

Během období rozmnožování jsou oba ptáci z páru velmi aktivní. Společně staví hnízdo, líhnou vejce a krmí mláďata. Během tohoto období jsou ptáci tohoto druhu mnohem tajnůstkářštější a plachější. V blízkosti hnízda jsou velmi opatrní a je těžké je spatřit.

Samice začíná klást vajíčka na přelomu dubna a května, jedno vejce denně po dobu 5-7 dnů. Kladení vajec trvá asi 16-17 dnů po snesení prvního nebo druhého vejce. Pokud pár z nějakého důvodu ztratí první plod a není příliš pozdě, podnikne druhý pokus, ale tentokrát s menším počtem vajec, asi 3-4.

Mláďata se líhnou po 18 dnech, jsou nahá a slepá. Mláďata poprvé opouštějí hnízdo ve věku 20–23 dnů, ale zůstávají závislá na rodičích. Rodiče je začínají odstavovat, když jim je asi 40 dnů, a osamostatňují se ve dvou měsících, i když ještě několik dní okrádají rodiče o potravu. Sojky obecné dosahují rozmnožovacího věku ve 2 letech.

Sojky si svého hnízda velmi chrání. Když se přiblíží predátor, pták, který se líhne, odpovídajícím způsobem zareaguje. Pokud je vetřelec daleko a ptáka si možná nevšiml, rodič jednoduše z hnízda vyklouzne nebo úplně odletí, někdy i s poplašnými signály. Pokud se přiblíží predátor, rodič se v hnízdě schoulí níže, čelem k hrozbě a s otevřeným zobákem. Pokud se sojka rozhodne, že útok je jediná možnost, vrhne se na predátora, útočí drápy a zobákem a vydává nespočet poplašných signálů.

Přečtěte si více
Jak odstranit písek ze dna bazénu?

Přírodní nepřátelé

Přestože jsou sojky považovány za velmi plaché a ostražité ptáky, stále je loví mnoho dravých ptáků a zvířat. V noci jsou napadány různými druhy sov a výrů a ve dne velcí draví ptáci: sokoli, jestřábi a sokoli stěhovaví.

Sokol stěhovavý je nepřítelem sojky

Sojky však nejsou ohroženy jen ze vzduchu. Ze savců jsou jejich hnízda ohrožena kunami, fretkami, hranostaji a soboly. Kromě toho, že tato zvířata požírají vejce a mláďata, mohou také napadnout sojku sedící na hnízdě.

Lidé však pro tyto ptáky představují významnou hrozbu:

  • Používání pesticidů a dalších toxických látek k hubení škůdců vede k úhynu ptáků v důsledku otravy;
  • Předpokládá se, že střelba v lesních oblastech ničí hnízda jiných ptáků;
  • Chytání sojek do pastí v sadech a vinicích, aby se zabránilo jejich zkažení úrody.

Zajímavá fakta

Amatérská ornitologie je pro mnoho lidí velmi vzrušující zábavou. Nejlepší způsob, jak se dozvědět o její popularitě, je navštívit místa, kde se vyskytuje mnoho ptáků. Existují speciální místa vybavená plošinami a vyhlídkovými věžemi. Na některých z těchto míst je těžké najít volné místo k pozorování. Než se však budoucí ornitolog vydá do terénu, stojí za to seznámit se s neobvyklými fakty a zvyky sojek:

  • Patří do čeledi vran a je to středně velký pták. Vyskytuje se po celé Evropě;
  • Sojka je poměrně sedavý pták, který zřídka mění své stanoviště. Známý výraz „toulat se jako sojka“ se často používá pro lidi, kteří stejně jako sojka vedou sedavý způsob života;
  • Přestože patří do čeledi krkavcovitých, je to velmi barevný pták. Jeho charakteristickým znakem jsou modročerné pruhy na křídlech. Většina peří je navíc hnědá s pastelově růžovým odstínem;
  • Věk ptáka lze určit podle pruhů na křídlech; čím více jich je, tím je pták starší. Mladé sojky mladší jednoho roku mají málo pruhů;
  • Dospělá sojka může před zimou zvýšit svou hmotnost až na 200 gramů a po tuhé zimě ztratí asi čtvrtinu své hmotnosti;
  • Sojka je pták, který dorůstá délky až 35 cm včetně ocasu. V zásadě se samec a samice příliš neliší, tvoří harmonický pár, na hnízdištích se chovají velmi tiše a samec plní roli strážce;
  • Sojky se živí širokou škálou potravy, jsou masožravé a nevyhýbají se ani rostlinné potravě;
  • Tito ptáci jsou považováni za škůdce; při hledání potravy mohou ničit hnízda jiných ptáků; v některých oblastech mohou také způsobit škody krádeží ořechů, jahod a borůvek;
  • V modrém panelu na ptačím křídle není sebemenší náznak modrého barviva. Modrý odstín zrcátka křídla je výsledkem štěpení světla, které se odráží od zvláštní struktury pera a vrací se k našim očím v modré barvě;
  • Sojka je lesní stráž. Je to velmi ostražitý pták, který v případě ohrožení upozorní celé okolí hlasitým křikem. Proto se ostatní zvířata naučila využívat takového hlučného souseda a reagovat na varovné křiky těchto ptáků;
  • Stejně jako ostatní ptáci z čeledi krkavcovitých jsou sojky vysoce inteligentní;
  • Úkryty sojek bývají z praktických důvodů obvykle velmi malé. Pokud se do spíže dostane vetřelec, veškeré podzimní úsilí přijde vniveč. Proto pták v jednom úkrytu schovává maximálně 1 – maximálně 3 žaludy. Jeden pták dokáže během sezóny vytvořit i několik tisíc takových úkrytů;
  • Tito ptáci dbájí na hygienu neobvyklým způsobem. Protože své území velmi dobře znají, vědí, kde najdou mraveniště, která jsou pro ně jako lázně. Stačí přistát uprostřed mraveniště, trochu se prohrabat, skočit a mravenci, šílení vzteky, začnou vetřelce odhánět. To znamenají sojky. Naučili se, že péřový pancíř je vynikající ochranou a že kyselina mravenčí, kterou hmyz používá k ochraně, je vynikající dezinfekční prostředek;
  • Sojka je velmi rozmanitý druh, který se dělí na mnoho poddruhů v závislosti na oblasti rozšíření. V současné době jich existuje 34.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button