Encyklopedie planě rostoucích rostlin Bylinář – Rakytníkový olej
Rakytník roste podél břehů řek, horských potoků, jezer, na okrajích bažin a záplavových území. Je chován v mnoha oblastech jako okrasné plemeno.
Plody rakytníku se sklízejí koncem podzimu a v zimě, v říjnu až únoru, po zmrznutí a ztvrdnutí.
Pod keř položte látku nebo podložku a setřeste zmrzlé ovoce úderem tyče do kmene. Někdy se větve řežou nebo kácí a mlátí do ledu.
Plody se zbaví nečistot a použijí se k získání čerstvého oleje.
Pro domácí přípravu rakytníkového oleje existují následující metody.
Požadujeme: 1 kg bobulí.
Způsob přípravy a použití: z bobulí vymačkáme šťávu a necháme na chladném místě uležet. Olej by měl při usazení vyplavat na povrch, odstranit ho a nalít do láhve z tmavého skla.
Takto získaný olej je považován za nejkvalitnější.
Požadováno: 100 g bobulovité hmoty zbývající po vymačkání, 500 ml slunečnicového oleje.
Způsob přípravy a použití: bobulovou hmotu navíc nasekejte a přidejte olej. Nechte týden působit, poté sceďte, vymačkejte a nalijte do láhve z tmavého skla. Uchovávejte v lednici.
Tento olej je světlejší barvy a je ceněn mnohem níže.
Potřebné: 200 g bobulí, 400 ml olivového oleje.
Způsob přípravy a použití: z bobulí vymačkáme šťávu, zbylou hmotu po vymačkání osušíme, umeleme na mlýnku na kávu, přidáme olej a necháme 2-3 týdny louhovat, poté přefiltrujeme a výsledný olej uložíme do tmavé sklenice , dobře uzavřená nádoba.
Rakytníkový olej připravený doma se používá při léčbě žaludečních vředů, eroze děložního hrdla, hemeroidů a řady dalších onemocnění.
Rakytník a jeho využití
Nejcennějším produktem rakytníku je jeho olej, obsažený v dužině plodů, semenech, listech a dokonce i kůře rakytníku. Právě olej, přírodní koncentrát bioaktivních látek s léčivými vlastnostmi, proslavil tuto rostlinu jako léčitel.
Nejčastěji používaný olej se získává z plodů rakytníku. Obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které mají antisklerotické vlastnosti, a karotenoidy, které mají silný antioxidační účinek. Mimochodem, právě karotenoidy dodávají oleji z ovoce jasně oranžovou barvu. Olej ze semen je ale bezbarvý, protože v něm prakticky není karoten, ale je tam kyselina linolenová, která v bobulích chybí, která chrání cévy před aterosklerózou.
Díky velkému množství vitamínu (tokoferolu), fylochinonu, sterolů, fosfolipidů a dalších prospěšných látek je rakytníkový olej vynikajícím protizánětlivým, analgetickým, hojivým (regeneračním) a antimikrobiálním prostředkem.
Rakytníkový olej se užívá perorálně a používá se jako vnější lék. Někdy se při perorálním užívání oleje v prvních dnech léčby objeví pálení žáhy, pravděpodobně kvůli vysokému obsahu volných mastných kyselin v něm. V tomto případě je potřeba olej zapít alkalickou minerální vodou.
A nyní praktické rady
Při kolitidě a enterokolitidě pijte rakytníkový olej třikrát denně půl hodiny před jídlem a 4. na noc. Před použitím protřepejte ve 100 ml převařené vody.
K léčbě hemoroidů a rektálních trhlin se rakytníkový olej užívá perorálně několikrát denně, naposledy vždy před spaním. Doporučují se také mikroklystýry s olejem, tampony v něm napuštěné a čípky s rakytníkovým olejem (prodávají se v lékárnách).
Při rýmě, zánětu hltanu, hrtanu a chřipce lékaři doporučují denně promazávat sliznici nosu a hltanu rakytníkovým olejem pomocí vatového tamponu a také užívat 3 ml oleje perorálně třikrát denně. Hodně pomáhají i 15minutové denní inhalace. Podle mého názoru je ale výhodnější dělat si doma jednodušší procedury: rakytníkový olej držet několikrát denně v ústech (bez polykání), kápnout si ho do nosu nebo si vložit tampony namočené v oleji. Již druhý den bolest ustupuje, snižuje se bolestivost a pálení v krku a výtok z nosu.
Při léčbě onemocnění dutiny ústní, nosohltanu a jícnu by se měl olej používat pouze po jídle, aby jídlo nezničilo olejový film a negovalo jeho léčivý účinek.
Rakytníkový olej se používá k léčbě zánětů středního ucha a používá se k odstranění sirných zátek. K tomu stačí vložit do ucha gázovou turundu navlhčenou olejem. Byly případy, kdy při vkapání oleje (tři kapky po dobu 10-12 dnů) se adenoidy vyřešily a zánětlivé procesy v ústní dutině odezněly. Zubařka uvedla, že rakytníkový olej používá na záněty dásní, které jsou způsobeny prořezáváním zubů moudrosti, a také v období, kdy si pacienti zvykají na zubní protézy, které, jak mnozí vědí, mohou být velmi bolestivé.
Od starověku se rakytníkový olej používal na kožní onemocnění. Úspěšně léčí neurodermatitidu, šupinaté lišejníky, chemické dermatózy, popáleniny atd. Zejména pro plačtivý ekzém se používá mast na bázi dětské smetany, husího tuku, nesoleného střevního tuku, odebraných ve stejném množství, s přídavkem 30% rakytníkového oleje. Všechny ingredience je třeba důkladně promíchat a poté nanést mast na postižené místo, zakrýt voskovým papírem, zabalit do teplého šátku a nechat přes noc.
Pokud herpetické vyrážky mažete rakytníkovým olejem, dochází k rychlejšímu hojení. Tento postup také vede k výraznému omezení svědění a hojení prasklin u mykotických kožních infekcí.
Je vědecky dokázáno, že ošetření popálenin rakytníkovým olejem má dobrý účinek. To je způsobeno jeho vysokými epitelizačními a antibakteriálními vlastnostmi. Hojí kožní defekty a potlačuje stafylokoky a streptokoky, které se na popáleném povrchu hojně množí. Při tomto ošetření se postižená kůže zavlažuje rakytníkovým olejem dvakrát denně. Pokud jsou popáleniny malé, musíte poškozenou oblast rychle namazat olejem a bolest zpravidla zmizí během několika minut, puchýře odpadnou a na kůži nezůstanou žádné jizvy.
Lékaři poznamenávají, že použití oleje (zejména 10-20% rakytníkové masti) je velmi účinné i při popáleninách rohovky.
Existují případy, kdy rakytníkový olej obnovuje vidění v případě šedého zákalu. Jeden pacient, kterému byla doporučena operace šedého zákalu, si tedy po dobu osmi měsíců namáčel dvě kapky rakytníkového oleje do obou očí a zrak se mu zlepšil. Aby vás olej neštípal do očí, měli byste do každého oka nejprve kápnout dvě kapky čistého farmaceutického glycerinu a poté olej.
Olej se také používá při gynekologických onemocněních, jako jsou eroze děložního čípku. Jím navlhčené tampony se přikládají na postižené místo. Netoxicita oleje umožňuje jeho použití i těhotným ženám.
Tento olej pomáhá i mužům – úspěšně se používá při impotenci.
Vzhledem k přítomnosti protinádorových látek (serotonin, furakumariny, leukoanthokyany) se rakytníkový olej používá k prevenci rakoviny a je součástí komplexní terapie jejich léčby: dělají se mikroklystýry, postižená místa se promazávají olejem.
Je třeba mít na paměti, že olej z rakytníku má také kontraindikace. Nedoporučuje se k vnitřnímu užívání při cholelitiáze a pankreatitidě. Pacienti s takovými onemocněními by se měli před léčbou rakytníkovým olejem poradit s lékařem.
Rakytníkový olej pomáhá na mnoho nemocí, proto jej doporučuji mít v domácí lékárničce. Existuje několik způsobů, jak si doma připravit rakytníkový olej.
Celé dobře vytříděné plody se dvakrát omyjí v teplé převařené vodě (40-50 stupňů) a scedí v cedníku. Po odtoku vody se plody rozloží v tenké vrstvě na filtrační papír nebo látku a suší se pomocí ventilátoru a zahřívání.
Dobře vysušené ovoce prochází odšťavňovačem a snaží se získat co nejsušší dužinu. Dužnina rozprostřená v tenké vrstvě na plechu se suší v troubě na velmi mírném ohni s otevřenými dvířky. Je třeba dávat pozor, aby se nespálil. Vysušená dužina se mele v mlýnku na kávu a rozdělí na čtyři části.
K přípravě oleje potřebujete dvě smaltované pánve – velkou a malou. Menší by měl být vložen do většího, držen za rukojeti za jeho stěny, ale nedotýkat se jeho dna. První část dužiny se vloží do menší pánve a zalije se rafinovaným rostlinným olejem zahřátým na 50 stupňů. Nalijte horkou vodu do velkého hrnce a obě pánve položte na oheň. Čas od času se hmota promíchá a změří se její teplota – neměla by přesáhnout 45-50 stupňů, aby se nezničily biologicky aktivní látky. Hmota se udržuje ve vodní lázni po dobu 12-16 hodin. Na noc, abyste zpomalili chlazení, přikryjte menší pánev něčím teplým.
Druhý den se hmota mírně zahřeje ve vodní lázni a vymačká se přes sáček ze silného nylonu. Výsledkem je směs olejů – rakytníku a extraktantu. Tato směs se nalije do druhé části ještě nespotřebované dužiny a extrakce se opakuje po celý den. Udělejte totéž s ostatními částmi. V důsledku každé další extrakce se zvyšuje procento rakytníkového oleje ve směsi. Výsledný olej se nalije do skleněné láhve, nechá se týden usadit na tmavém a chladném místě, poté se slije ze sedimentu a znovu se umístí na sediment. Po týdnu jsou znovu vypuštěny a tak dále několikrát, dokud není droga zcela vyčištěna.
Olej skladujte v lednici v lahvích naplněných po vrch, aby kyslík nezpůsoboval oxidaci. Neztrácí své léčivé vlastnosti po dobu dvou let nebo déle.
Mletá dužina nebo celé drcené plody se vloží do termosky, nejlépe se širokým hrdlem, nalijí se rostlinným olejem zahřátým na 50 stupňů a odloží se na jeden den. V případě potřeby můžete, stejně jako u prvního způsobu, extrakci třikrát opakovat, pokaždé s použitím nové části dužiny.
Skleněná láhev se těsně naplní čerstvými plody rakytníku, naplní se až po okraj zahřátým rostlinným olejem, uzavře se plastovým uzávěrem, zabalí se do látky, chrání před světlem a umístí se na teplé místo. Po nějaké době se vytěží trochu oleje. Je pravda, že koncentrace rakytníkového oleje v této směsi bude nízká.
Čtvrtá cesta
Plody rakytníku procházejí odšťavňovačem. Do výsledné buničiny se přidávají droždí a cukr (na kbelík ovoce – 20 gramů droždí a 1-1,5 kg cukru), svázané do uzlu gázy. Uzel se umístí na dno smaltovaného kbelíku a přitlačí se třílitrovou nádobou s vodou, uzavřenou plastovým víčkem. Zbývající prostor v kbelíku vyplníme šťávou z rakytníku, napůl zředěnou vodou. Po pěti dnech začíná fermentace. V tomto případě vyplavou na hladinu kapky čistého rakytníkového oleje. Sbírá se do láhve lžičkou. Teplota hmoty v kbelíku by se měla pohybovat mezi 18-25 stupni. Olej se nechá usadit a pokud se vytvoří sraženina, horní frakce se přelije do jiné láhve.

Mám v mrazáku rakytník a může tam ležet roky bez použití)) Protože před použitím je potřeba se o něj nejdřív postarat. Buď vymačkejte šťávu, nebo ty ošklivé kosti nějak rozdrťte)) Nebo je zalijte vařící vodou a udělejte si nápoj. A znovu. kůra a kosti, které nechtějí být žádným způsobem vnímány (((
Ale bobule jsou super zdravé.
A pokud potřebujete pouze 30-50 ml. šťáva do smoothie nebo do marinády?
A pak mi to došlo! Nedávno jsem připravil citronovou šťávu a nalil ji do formiček, speciálně pro porcované použití a skladování v mrazáku.
Jdeme))).
Rakytník jsem očistila, umyla a sušila v kolotočové sušičce na praní zeleného.
Bobule jsem nechal projít šnekovým odšťavňovačem spolu s kostmi.
Ve výsledku jsem dostal hodně čisté šťávy a trochu rakytníkového dortu.
Šťávu jsem nalila do porcovaných formiček a dala zmrazit do mrazáku.
A jídlo jsem vložil do sáčku a také zmrazil zvlášť. Tu pak můžete zalít vroucí vodou na vitamínový nápoj, nebo přidat do smoothie (nejdříve rozdrtit Obecně to chci usušit v sušičce a pak rozdrtit na prášek, takže se to bude hodit do smoothie).
Hotové mražené kostky rakytníku pak můžete přemístit do nádob a také vložit do mrazáku pro uskladnění – bude vhodné vzít kostky a použít je jednu po druhé nebo dokonce půl po druhé, podle toho, kam a kolik šťávy potřebujete přidat.
Takto skladuji šťávu ze zelených celerových listů a stonků v mrazáku.
Poznámka
Chutné a zdravé přípravky pro všechny a buďte zdraví
| Citrony na zmrazení (romské) |
![]()
Podobný
![]()
Nápoj z rakytníku v sójové krávě Midea Mi-5
![]()
![]()
Detoxikační nápoj ”Zelený čaj s rakytníkem řešetlákovým”
![]()
Hroznová šťáva se zázvorem
![]()
Nealkoholický punč z rakytníku řešetlákového
![]()
Rakytníková marmeláda v kakau
![]()
Rajčatová šťáva na zimu
![]()
Jablečný džus ve Stebě dd2 xl
![]()
Jemná pastila z rakytníku a dýně
![]()
Formulář pro porcované zmrazení produktů
Tanya, koláč s kostmi se obvykle polije rafinovaným olejem, získá se vyluhovaný a hodnotný rakytníkový olej. Pokus.
DOMÁCÍ RAKYTNÍKOVÝ OLEJ
Možnost 1
1 kg rakytníkové dužiny, 112 l rostlinného oleje (slunečnicový, kukuřičný, olivový).
Z čerstvého ovoce vymačkejte šťávu. Zbylou kůru a semena sušte při teplotě ne vyšší než 60 °C na tmavém místě. Vše umelte na mlýnku na kávu, nasypte do termosky a zalijte rostlinným olejem zahřátým na 60 °C. Necháme vylouhovat, poté slijeme tekutou část (olej), přefiltrujeme a necháme usadit. Směs lze znovu naplnit rostlinným olejem a vzniklou švestku použít jako přísadu do salátů a kosmetických krémů.
Možnost 2
1 kg rakytníkové dužiny, 1 l rostlinného oleje.
Usušený zhrm rozemelte a vložte do smaltované misky. zakryjte víkem, nalijte do rostlinného oleje a vložte do vodní lázně po dobu 6 hodin. Poté přefiltrujte a nalijte do tmavě zbarvené láhve.
Možnost 3
Nasbírané zralé plody usušte při teplotě nejvýše 60 °C na tmavém místě, umelte v mlýnku na kávu a vložte do sklenice. Nalijte rafinovaný rostlinný olej zahřátý na 50 °C tak, aby směs mírně zakrýval. Sklenici postavte na tmavé místo v místnosti na 5-7 dní za občasného míchání. Poté olej vymačkejte, přefiltrujte a nechte usadit. Čirý olej skladujte ve zcela naplněné, zazátkované nádobě. Vzniklý olej můžeme obohatit: zahřejeme na 40-50 °C a přelijeme čerstvou porci drcené dužiny. Výsledkem je koncentrovaný rakytníkový olej.
Možnost 4
Vymačkejte šťávu z čerstvě natrhaných zralých plodů rakytníku pomocí odšťavňovače nebo ručně. Lžící odstraníme vrchní silnou olejovou oranžovou vrstvu, přendáme do skleněné nádoby, zalijeme vychladlou převařenou vodou v poměru 1:1 a promícháme. Opláchněte 3-4krát a pokaždé opatrně odstraňte vrchní mastnou frakci. Poté zalijte teplým rostlinným olejem (1:1) a nechte 2-4 dny uležet. Poté odstraňte vrchní vrstvu a zbylou směs několikrát zalijte vodou, pokaždé odstraňte novou vrstvu oleje. Nasbíraný rakytníkový olej je potřeba nechat usadit, čas od času vypustit ze sedimentu, až zprůhlední. Rakytníkový olej získaný doma by měl být skladován pouze v lednici v tmavé nádobě a spotřebován do jednoho roku.
RAKYTNÍKOVÁ ŠŤÁVA
500 g rakytníku, 3/4 l vody.
Nasbírané zralé bobule rakytníku důkladně omyjte a rozdrťte. Do vzniklé dužiny přidejte vodu zahřátou na 40-45 °C a zamíchejte. Směs mírně zahřejeme a prolisujeme.
Vzniklou šťávu nalijte do lahví nebo sklenic a pasterizujte.
RAKYTNÍKOVÁ ŠŤÁVA S DŇIŽINOU
1 kg rakytníkového pyré, 300 g cukru.
Ovoce spařte 2–3 minuty nad hrncem s vroucí vodou v síťovaném sáčku a poté protřete přes síto. Do výsledné hmoty přidejte cukr, promíchejte a zahřívejte až do varu.
Rychle nalijeme do půllitrových zavařovacích sklenic až po vrch, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Směs není třeba přivádět k varu, ale zahřát pouze na teplotu 85 °C, nalít do připravených sklenic 1,5-2 cm pod okraj a přikrýt vyvařenými víčky.
Poté sklenice postavte do nádoby s vodou ohřátou na 60 °C s dřevěným stojánkem na dně. Hladina vody a šťávy ve sklenici by měla být stejná. Ohřejte vodu na 85°C. Pasterizace: půllitrové sklenice 10 minut, litrové 15 minut. Poté je vyndejte, ihned srolujte a otočte dnem vzhůru.
světlý, existuje i jiná metoda (odkoukaná na internetu), sušený dort s kostí v sušičce, protlačený lisem na olej a získat čistě žlutý “rakytníkový olej” zarazilo mě, když jsem to viděl
Tak přemýšlím, jestli má cenu se do toho pouštět, nebo to jen rozdrtit sušené a přidat lžičku do kefíru nebo smoothies.
Podám zprávu o výsledcích
Tanyusha, ahoj! No řekněte, zkusili jste něco udělat s dortem? Vysušit a rozemlít nebo vylisovat olej?
Ta věc s olejem je opravdu zajímavá!
Irisha, Ahoj!
Dužnina je v sáčku v mrazáku, nechala jsem ji jen na nápoje. Zalijte vroucí vodou, přidejte med a můžete si vyčistit střeva ráno nalačno, zatím jsem to nedělala, mám spoustu jiných přípravků, nemám čas
K výrobě oleje potřebujete hodně dužiny, ale já mám jen hrst nebo dvě, které jen zašpiní aparaturu.
Koláč se semínky je nutné nejprve sušit v sušičce spolu s jídlem a poté použít na olej. Viděl jsem, jak se to dělá na těle, a vytlačují slušné množství oleje.
Děkuji, Tanyusha!
Ano, samozřejmě, jen s hrstí másla si nevystačíte!
Měli jsme s manželem předepsanou lžíci oleje nalačno, tak jsem si ho chtěla místo kupování vyrobit sama.
Irisha, doporučuje se rakytníkový olej?
A pak se dají sehnat další užitečné oleje na trávicí trakt, lněné semínko, ostropestřec a tak dále Moje zkušenosti z domácího lisování rostlinného oleje, jeho aplikace a použití