Napady

Tuleň mnich středomořský (Monachus monachus) tuleň bělobřichý, vzhled popis velikost hmotnost rozložení barev stanoviště mnich migrace pelichání výživa rozmnožování vývoj březost aktivita mláďata dospívání chování počet obrázek. Ploutvonožci na – ZooSchool

Obecná charakteristika. Tuleň středomořský je velké zvíře, délka těla samců dosahuje 250 cm, někdy i více, s celkovou hmotností téměř 300 kg. Samice jsou o něco menší než samci. Tělo je hustší a masivnější než u jiných pravých těsnění. Labiální vibrissae bez zvlněných okrajů.

Zbarvení dospělých tuleňů je téměř jednotné, od tmavě šedé po téměř černé s patrným hnědavým nádechem u samců. Ve směru od zad k břichu se barva stává světlejší. Samice mají celkově o něco světlejší barevný tón než samci. V zadní části těla samců (na břiše nebo na spodní straně) je velká téměř bílá skvrna hranatého tvaru, která se u samic nevyskytuje.

Distribuce a migrace. Tuleň bělobřichý žije v Černém a Středozemním moři a ve vodách Atlantského oceánu přiléhajících k Gibraltarskému průlivu. V našich vodách se občas vyskytuje u pobřeží Černého moře u hranic s Rumunskem (Hadí ostrov, delta Dunaje). V minulém století byl tento tuleň dosti rozšířen podél severozápadního pobřeží Černého moře a dokonce obýval část pobřežních vod Krymu. Pravděpodobně žije u pobřeží Černého moře v Rumunsku, Bulharsku a Turecku. V Černém moři to bylo vždy malé množství. V posledních letech se tento tuleň v Černém moři zřejmě nenašel. Na jiných vodních plochách se jeho rozsah také značně snížil. Donedávna obýval většinu pobřežních vod Středozemního moře, ale nyní se vyskytuje pouze na izolovaných místech u pobřeží Jugoslávie, Řecka, Tuniska a Maroka, na ostrovech Sardinie a Korsika, na pobřeží Sýrie a Izraele a na některých jiných místech. V Atlantském oceánu jsou tito tuleni zachováni na některých místech na pobřeží severozápadní Afriky a u ostrova Madeira.

Tuleni jsou sedavá zvířata, která neprovádějí významné migrace.

Jídlo. Výživové údaje jsou extrémně skromné. Platýs byl nalezen v žaludku samice ulovené v deltě Dunaje. Ve Středozemním moři tuleni mniši jedí ryby pyskoun a sparoidy, u pobřeží Afriky humry, ve vodách Havajských ostrovů (další druh tuleňů) se živí chobotnicemi, úhoři a korálovými rybami.

tuleň středomořský nebo tuleň bělobřichý (Monachus monachus)

Reprodukce a vývoj. K kuklení tuleňů mnichů dochází zřejmě na konci léta nebo dokonce na podzim: v červenci až srpnu – u pobřeží Bulharska a pobřeží Černého moře v Turecku; Srpen-září – ve Středozemním moři. Samice se páří brzy po porodu, někdy i před koncem laktace, která trvá 1,5-2 měsíce. Délka těhotenství je 10-11 měsíců. Délka těla novorozenců je asi 100 cm, hmotnost je 15-16 kg. Srst novorozených mláďat je poměrně dlouhá a jemná, ale tmavá, někdy téměř černá, na hřbetě, poněkud světlejší na bocích a ještě světlejší na břišní straně těla. Po prvním pelichání získávají mláďata krátkou a tuhou srst dvou barev: tmavě šedá na hřbetě a téměř bílá na břiše. Hranice mezi nimi je ostře vyjádřena. Podle pozorování na Havajských ostrovech (další druh tuleňů mnichů) se hmotnost novorozence po 15 dnech zdvojnásobila, po 25 dnech ztrojnásobila a po 35 dnech dosáhla jeho délka 120 cm a hmotnost 63 kg. V této oblasti výběhu začínají mláďata několik dní po narození sestupovat do moře a brzy dobře plavou a zůstávají ve vodě po dlouhou dobu. Změna dětských vlasů začíná 18 dní po narození. Ve 2. měsíci života se mláďata učí získávat vlastní potravu.

Přečtěte si více
Hnojivo Calimagnesia: použití pro zahradu a zeleninovou zahradu

Samice se zjevně začínají množit ve věku tří let a nerodí každý rok.

Chování. Preferují malé neobydlené ostrůvky nebo většinou skalnaté, nepřístupné oblasti pobřeží větších ostrovů, plné štěrbin a jeskyní. Pro štěňata si fenky vybírají ostrovy a pláže chráněné útesy před vlnami a umístěné nad hladinou přílivové vody. Ve vybraných oblastech se tuleni každoročně rozmnožují. Netvoří velké shluky. Během období rozmnožování se shromažďují na plážích v malých skupinách.

Číslo. V Černém moři je počet tuleňů velmi malý. Jednotlivé exempláře se do našich vod mohou dostat jen náhodně. Jen několik jedinců je pozorováno také u pobřeží Rumunska. Ve vodách Bulharska existují dvě chovné kolonie, jejichž celkový počet nepřesahuje 30-40 zvířat. Přibližně stejný počet tuleňů žije u pobřeží Černého moře v Turecku.

Podle hrubého odhadu žije ve Středozemním moři jen několik stovek těchto tuleňů. Předpokládá se, že největší kolonie žije u pobřeží Afriky v Atlantském oceánu, i když počet tuleňů v ní sotva přesahuje 200 hlav. Celkový počet středomořských tuleňů je tedy jen několik stovek jedinců. Ve většině svého sortimentu jsou tato těsnění chráněna.

Na konci 60. let byla uzavřena mezinárodní dohoda o omezení možné budoucí sklizně antarktických tuleňů. Jde o první případ ve světové praxi, kdy byla regulační opatření přijata před zahájením rybolovu

Zdroj: Atlas mořských savců SSSR, 1980. Text V. A. Arsenyeva, kresby zvířecího umělce N. N. Kondakova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button