Jaký je rozdíl mezi ondatrou a bobrem?

Pižmoň je jedním z nejrozšířenějších zvířat na planetě. Většinou je to zásluha člověka. Však.
Zobrazení: 136894
Youtube – @Zjistěte to!
RKN: zahraniční vlastník zdroje porušuje zákony Ruské federace
Bobr nebo ondatra? V čem se liší a v čem jsou si podobné?







Nutrie – jak vypadá, kde žije, čím se živí, fotografie a videa








Jak se bobr liší od ondatry: 10 rozdílů ve fyziologii a životním stylu







Co dělat, když se ve vaší dači usadí bobr | Zahradnické práce (Ogorod.ru)








Související videa
Bobr vs ondatra
Pižmoň bere Bobrovi poslední kousek chleba ;).
před 10 lety. Zobrazení: 8560
✔PŘÍNOSY A ŠKODY MASA PIŽŽANOVÉHO PROČ SE JMENUJE VODNÍ KRÁLÍK? #Ondatra #Lov #příroda #Zvířata
Vítám vás přátelé na mém kanálu EGOR SHOW A v dnešním videu si povíme o mase ondatry.
před 2 lety. Zobrazení: 72106
Bobr a ondatra
před 4 lety. Zobrazení: 102
Bobři: Nejlepší stavitelé ve světě zvířat | Zajímavosti o bobrech
Zdravím vás, jste na kanálu planety Země. Zde budeme studovat zajímavá fakta o naší Zemi. Svět zvířat.
před 1 rokem. Zobrazení: 1169450
Youtube – @Planet Earth
RKN: zahraniční vlastník zdroje porušuje zákony Ruské federace


První popis ondatry pižmové, poměrně velkého polovodního hlodavce, obyvatele Severní Ameriky, provedl v roce 1612 K. Smith v knize „Mapa Virginie” Nyní jsou tato zvířata klasifikována jako samostatný rod Odndra, patřící do podčeledi hrabošů. Svého času byly popsány tři druhy ondatry, z nichž hlavní zahrnoval i velké množství poddruhů. Všichni jsou však velmi blízko sebe, je docela obtížné je rozlišit, a proto se většinou mluví jen o ondatře a zvířeti nechávají vědecký název hlavního druhu – O.zibethicus.
Pižmoň je největší ze všech hrabošů. Dospělá zvířata mohou vážit od 1,5 do 2 kg a dosahovat délky 35 cm a spolu s ocasem, jehož délka je o něco nižší než délka těla, je více než 60 cm ondatra s téměř neviditelnýma ušima a výraznýma korálkovýma očima, zvláštními zadními končetinami, jejichž prsty jsou spojeny malou plovací blánou, a ocasem silně zploštělým do stran, pokryté jemnými vlasy a šupinami.

Pižmoň má krásnou hustou srst, jejíž barva se může lišit od světle okrové po téměř černou, i když nejběžnější jsou kaštanově hnědá zvířata. Srst na břiše je mnohem světlejší. Srst ondatry se skládá z hrubých ochranných chlupů a husté, měkké podsady. Pokud se zvíře načechrá, zdá se, že z jeho kůže lze ušít celý klobouk, ale to je samozřejmě klamný dojem.
Vzhledem i zvyky pižmoň v mnohém připomíná bobra. Američtí indiáni dokonce nazývali ondatru „malým bratrem bobra“, ačkoli tato zvířata nejsou vůbec příbuzná. Prostě vedou podobný životní styl.
Stejně jako bobr tráví ondatra podstatnou část svého života ve vodě. dokonale se přizpůsobil životu ve stojatých i tekoucích vodách, ve sladkých i brakických vodách. Tam najde nejen potravu, ale i úkryt. Stejně jako bobr je i ondatra výborným stavitelem. Pravda, nevytváří majestátní hráze jako bobři, ale skvěle staví chatrče a složité nory. Samozřejmě, chýše ondatry jsou menší než u bobra. Pokud je však chata stará, vypadá velmi působivě: až 1,5 m vysoká a až 3 m v průměru u základny. Materiál boudy ondatry je přirozeně lehčí než u bobra – je to především přeslička, suchá tráva, rákos, rákos a ostřice, které drží pohromadě bahno. Pokud není dno nádrže příliš spolehlivé, ondatra je spokojená s jakýmkoli pevným předmětem, který lze použít jako základ. Pod ondatrou chýší najdete plechovky, lahve a dokonce i obnošené boty. Ke stavbě chatrče se často používá jednoduše naplavené dřevo, malé pahorky nebo záhyby vegetace. Pižmoň staví chýši velmi rychle – za pouhou jednu noc lze na úkrytu lovce nebo na lodi náhodně ponechané na břehu postavit poměrně významnou stavbu.
Vnitřní struktura chaty není nijak zvlášť složitá. V rodinných chatrčích lze kromě jedné nebo více hnízdních komor o průměru 30–40 cm vybavit speciální krmné oddíly – jídelny, ve kterých ondatra požírají nasbíranou vegetaci a své oblíbené měkkýše.
Ondatra chýše
V zimě v rodinných chatách slouží některé komory jako sklady, do kterých šetrní majitelé ukládají oddenky rákosu, růžkaty nebo jiné zásoby. Chatrče ondatra jsou vybaveny velmi dobrým ventilačním systémem. Z hnízdní komory vybíhá několik bočních průchodů, které nekončí východem, ale tenkou (5–10 cm) střechou, kterou dochází k potřebné ventilaci.
Kromě obytných budek si pižmové staví i krmné budky, které jsou menších rozměrů a bez hnízdní komory. Nejčastěji jsou tyto boudy využívány zvířaty jako kantýny.
V místech, kde jsou vysoké břehy, si ondatry vyhrabávají docela působivé nory. Jsou také postaveny podle bobřího principu: vchod pod vodou, pak tunel stoupající vzhůru, hnízdní komora, která je umístěna hodně nad vodní hladinou a zpravidla je umístěna pod ochranou kořenů stromů a keřů . Hnízdní komora je vystlána měkkou podestýlkou z drcené suché trávy.
Složité vícevrstvé nory mohou mít také 2–3 hnízdní komory navržené tak, aby vyhovovaly různým životním situacím. Například na jaře, během silných povodní, mohou být spodní komory zaplaveny a poté se zvíře přesune do „horních pater“.
Takové nory, které jsou složitým komplexem velkého množství chodeb a komor a jsou obývány po celý rok, se nazývají „rodinné“ nory. Kromě nich mohou existovat jednodušší „zimní“, skládající se z jednoho tahu a komory. Obvykle je hostí mláďata ondatry, která na podzim opustila úkryt svých rodičů. Zvířata si konečně mohou vytvořit velmi jednoduché krmné nory – jídelny.
Schéma hlavních typů úkrytů ondatry: а – díra ve skalním podloží; б – díra v jezerním voru; в – chata na raftingu; г – chýše v houštinách vynořující se vegetace; д – bouda s hnízdními a krmnými komorami; е – kombinované bydlení; ж – kombinované bydlení na domorodé bance; з – typy krmných ledových chýší. 1 – hnízdní komora, 2 – zadní komora
Někdy si ondatra nedělá složité nory a chýše, ale spokojí se s jednoduchým hnízdem. Hnízda se vyrábí v létě nebo naopak v zimě, pokud vodní plocha, ve které zvíře žije, promrzne, a pak si musí udělat úkryt pod sněhem z „dostupného“ materiálu. Koneckonců, ondatra vede v zimě velmi aktivní život, dělá průchody pod sněhem nebo plave pod ledem a vytváří speciální otvory pro dýchání – „průduchy“.
Pižmoň výborně plave a při potápění vydrží pod vodou až 12 minut.
S nástupem jara vstupují ondatry do „nejnervóznějšího“ období svého života – do doby páření. První pokusy samců o námluvy se samicemi začínají ihned poté, co zvířata vylezou ze zimních úkrytů na jarní slunce. V tomto období jsou ondatry velmi vzrušené, vydávají charakteristický pižmový zápach a pronásledují se navzájem s hlasitým skřípěním. Zvířata se páří na souši nebo v mělké vodě a po spáření spolu plavou a poté odpočívají. 25–26 dní po páření samice porodí 6–7 bezzubých slepých mláďat, každé o hmotnosti asi 20 g.
Pižmové jsou výborní rodiče. Samice chrání své potomky všemi možnými způsoby a samec, zapomínaje na své vlastní potřeby, tahá do domu obrovské množství jídla, aby rodina nehladověla. 3.–5. den začnou mláďatům ondatry prořezávat zářivě bílé zuby. Po dvou týdnech se změní na krémovou a poté jasně žlutou a hnědou. Ve věku 13 dnů začínají děti jasně vidět a začínají trochu chodit. Ve věku 18 dnů pižmová mláďata „zaklínají“ – skřípou zuby (signál ohrožení možného nepřítele) a mohou vážně kousnout. Zvířata zároveň začínají samostatně opouštět úkryt, koupat se a zkoušet běžnou potravu – i když stále dostávají mléko od své matky. Mláďata ondatry nakonec přecházejí na samostatné krmení zhruba ve věku jednoho měsíce. Pak jsou docela schopní postavit si úkryt a začít vytvářet rezervy. Ale i po tomto mají rodiče pižmoň starostí na dlouhou dobu dost. Pokud je klima vhodné, pak samice přináší až tři mláďata za sezónu a chata se promění ve skutečnou školku se skupinami různého věku.
Pižmové se živí mnoha různými rostlinami (podle různých zdrojů asi 300 divokých a 50 pěstovaných druhů), zvířata však nepohrdnou ani živočišnou potravou. Milují zejména mlže, jedí různý vodní hmyz, mohou jíst žáby a raky a někdy i ryby.

Přirozená oblast rozšíření ondatry pokrývá téměř celé území Spojených států a Kanady – od 70 do 30 ° severní šířky. a od Atlantského oceánu po Pacifik. V Severní Americe je toto zvíře jedním z hlavních předmětů obchodu s kožešinami. Bílí osadníci jej začali těžit v první polovině 1905. století. Z kůží ondatry byly vyrobeny krásné a nositelné kožichy, klobouky, límce a elegantní kabáty. V Evropě byli tak populární, že se rozhodli aklimatizovat ondatru na tomto kontinentu. První pokus o zavlečení ondatry do Evropy byl učiněn v roce 3, kdy Dr. Colloredo-Mannsfeld, cestující po Aljašce, zde zakoupil 2 samice a 40 samce, které usadil v rybnících svého pozemku XNUMX km od Prahy. Odtud začala ondatra své dobývání nového kontinentu, za jehož úspěchem stály příznivé klimatické podmínky, přítomnost velkého množství vhodných nádrží, malý počet přirozených nepřátel a velmi dobrý reprodukční potenciál samotných zvířat.
V roce 1907 se ondatra objevila již v nádržích Berounky, Vltavy, Sázavy, Lužnice a na horním toku Labe. V roce 1913 „překročila hranice“ Německa a v letech 1924 až 1942 zalidnila celé Slovensko a Českou republiku, Polsko, Rakousko a Jugoslávii. Rychlost jeho osídlení byla přibližně 20 km za rok. V Rumunsku byl ondatra poprvé ulovena v roce 1940 a poté se z této země dostala do Bulharska, kde v 1950.–1960. letech 10. století. Již bylo uloveno více než XNUMX tisíc zvířat ročně.
Druhým centrem rozšíření ondatry v Evropě bylo Finsko, kam byla zvířata přivezena v roce 1916 nebo 1919. Asi 100 jedinců bylo dovezeno z Čech a Slovenska a asi 700 přímo ze Severní Ameriky. Asi po 25 letech se ondatra velkolepě rozšířila po „Země 1000 jezer“ a přesunula se dále do Švédska a Norska.
A pak tu byla Francie. Móda chovu těchto kožešinových zvířat ji zastihla ve 20. letech. XX století. Vzniklo zde 16 malých farem, které se však jejich majitelům brzy zdály nerentabilní. Farmy byly opuštěny, ondatry uprchly a. úspěšně kolonizovaly francouzské území, odkud pronikly do Švýcarska, Belgie a Nizozemska.
Do Skotska a Irska byli pižmové přivezeni (v roce 1927) – také za účelem chovu na farmách. I zde začala zvířata unikat a rozmnožovat se ve volné přírodě, ale to se tentokrát místním obyvatelům vůbec nelíbilo: v roce 1932 začal být ondatra na Britských ostrovech aktivně vyhlazována a do roku 1939 byla zcela zničena.
Páté centrum osídlení ondatrou vzniklo v SSSR. Je třeba poznamenat, že otázka ekonomické proveditelnosti aklimatizace ondatry v Rusku byla vznesena již v roce 1915 výzkumníkem Smirnovem. Tato myšlenka však tehdy nenašla podporu. Navíc řada vědců pod vedením S.A. Buturlin se postavil proti zavlečení ondatry na území Ruska – jejich argumenty proti zavlečení cizího druhu byly velmi rozumné a vážné. Jak se však často stává, neposlouchali hlas rozumu a v roce 1927 bylo na mezirezortní schůzi Společnosti pro studium Uralu, Sibiře a Dálného východu rozhodnuto o chovu ondatry na ostrovech izolovaných od pevninu v severním a východním moři, jakož i na samostatných oplocených oblastech (také na severu).

Je pravda, že první malá várka ondatry nebyla přivezena na sever, ale do Moskvy – na stanici mladých přírodovědců. Zde však pokus s chovem ondatry v klecích skončil neúspěchem. V roce 1928 bylo do Ruska do města Kem přivezeno dalších 20 ondatry, která byla až do jara držena v klecích, a poté bylo 15 přeživších zvířat vypuštěno na Velký Solovecký a Karaginský ostrov. Následující rok byly ondatry vypuštěny najednou ve třech bodech na pevnině – na území Krasnojarska, v oblasti Archangelsk a Tyumen. Celkem bylo od roku 1928 do roku 1931 v SSSR vypuštěno 700 pižmů, od roku 1931 do roku 1940 na různých místech – 42 200, od roku 1941 do roku 1950 – 52 730, od roku 1951 do roku 1960 – 114 460 – 1961 1970 80 000 až 1971 – 1980 35, tedy za 400 let bylo přesídleno asi 52 tisíc zvířat. V důsledku takového hromadného rozptýlení a doprovodných procesů intenzivního rozvoje zvířat na územích kolem míst vypuštění je oblast současného výskytu ondatry v Eurasii sotva horší než přirozený rozsah výskytu druhu v Severní Americe. Ve skutečnosti žije ondatra v rámci bývalého SSSR na všech územích s výjimkou vyprahlých pouští a hor.
Ze SSSR koncem 1930. let XNUMX. století. Pižmoň pronikla do severních oblastí Mongolska a Číny. Později v Číně byla ondatra přesídlena zejména do středních a jižních oblastí země. I tato zvířata byla přivezena do Japonska – jako obvykle nejprve pro chov na farmách. Nyní se ondatry vyskytují, i když ne ve velkém počtu, v nížinných oblastech na ostrově Honšú.
na základě materiálů
Ondatra. Morfologie, systematika, ekologie. – M.: Nauka, 1993.
Fauna světa. Savci. – M.: Agropromizdat, 1990.
Česnokov N.I. Ondatra: mýty a záhady o invazi. //Příroda, č. 9, 2002.