Datel tříprstý. Picoides tridactylus Linnaeus Datel tříprstý. Datli, Piciformes: Řád: Picariae, Piciformes Datli, Piciformes: biologie, ekologie, rozmnožování, chování, výživa, nepřátelé

Druh: Picoides tridactylus Linnaeus = datel tříprstý

Tento datel má tříprsté nohy, odtud jeho název. Ze tří prstů dva směřují dopředu a jeden dozadu, i když se může otočit i do strany. Tříprstý datel je velikostí podobný drozdovi. Hlavní barva pozadí je černá a bílá, s příčnými vzory rozptýlenými po stranách a někdy i na břiše. Spodní ocas a horní hřbet tříprsté jsou bílé. Rozdíly jsou ve zbarvení samců a samic, tzn. je pozorován sexuální dimorfismus. Takže muži mají zlatou korunu, zatímco ženy mají korunu bílou s tmavými skvrnami. Nádherná zlatožlutá čepice samce se skládá z lesklého úzkého peří, které často zvedá s límcem. Datel tříprstý se zdá tmavší než ostatní strakapoudi, zejména za letu. A jeho let je rychlý a přímý.
Datel tříprstý je rozšířen téměř v celém lesním pásmu Ruska, početnější je však na severu jeho areálu. Nejraději se zabydluje v hustých tmavých jehličnatých lesích, kde se živí především dřevokazným hmyzem. Datel tříprstý nechodí na jih, do listnatých lesů. Proto v evropské části Ruska nehnízdí jižně od moskevské oblasti a jehličnatých lesů jižního Uralu. Na Sibiři se jeho areál rozprostírá v oblasti tajgy, včetně Kamčatky a Sachalinu. Tento datel se vyskytuje v západní Evropě a na severu amerického kontinentu a na jihu asijské části svého areálu proniká do Mongolska a Džungarska.
Datel tříprstý hnízdí v jehličnatých a smíšených lesích, kde je na jaře slyšet jeho tichý, krátký trylek bubnování. Ke stavbě hnízda si vybírá stinná a vlhká místa, někdy i bažiny. Bylo také zaznamenáno, že datl tříprstý se ještě ochotněji usadí ve vyhořelých oblastech a oblastech požáru, což je způsobeno přítomností velkého počtu mrtvých stromů v takových oblastech lesa.

Hnízdo si datl tříprstý staví v dutinách stromů, jako jiní datli. K tomuto účelu nejčastěji volí suché, shnilé kmeny smrků, prohlubně umisťuje ve výšce 1-6 m od země.
V hnízdě datla tříprstého lze často najít velmi hojnou vrstvu podestýlky, jejíž tloušťka může dosahovat 60 mm. Průměr prohlubně použité ke stavbě hnízda datla tříprstého se může pohybovat mezi 60-140 mm, hloubka prohlubně je 200-300 mm. Velikost vchodu je však menší než u strakapouda velkého.
Období páření datla tříprstého je v polovině jara a samice obvykle kladou vajíčka v květnu. Snůška se obvykle skládá ze 3-5 bílých vajec, jejichž velikost se pohybuje v těchto mezích: (21-28) x (16-19) mm. Inkubace vajec a krmení kuřat probíhá v červnu a v první polovině července. Mláďata, která vylétla z prohlubně, lze pozorovat od druhé poloviny července. Koncem srpna – začátkem září vedou mláďata nejen samostatný život, ale v této době již stihla línat a změnit své hnízdní opeření na opeření dospělých.


Datel tříprstý je přisedlý pták, jeden z našich nejužitečnějších ptáků obývajících jehličnaté lesy. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od jiných hmyzožravých druhů datlík tříprstý na zimu neodlétá, celoročně pilně ničí lesní škůdce.
V období mimo hnízdění se datli tříprstí zdržují sami, pomalu létají ze stromu na strom, prohledávají kůru jehličnatých i listnatých stromů a praskají měkké shnilé dřevo. Na podzim je zcela běžné spatřit až deset tříprstých, kteří najednou tiše létají ze stromu na strom, aniž by se kdy rozplakali.