Trendy

Sovy. Pokračování. První část. — diskuse ve skupině Ptáci |

Obecná fakta o sovách jsem již zveřejnil, ti, co zapomněli, si je mohou přečíst. Problém je, že příspěvek byl publikován už dávno a z mnoha důvodů jsem s publikováním dalšího materiálu odkládal.
Prosím za to o odpuštění všechny, úplně všechny!

Sova je dravý pták, patří do řádu sov, který zahrnuje 2 čeledi:

sova nebo pravé sovy (patří sem porod puštíci obecní, výři, ušatí a výr obecný)
sovy pálené (patří sem rod sovy pálené a pohlaví Maskované sovy pálené)

Výr obecný


Výr velký je největším ptákem z čeledi sov.

Má:
– tělo ve tvaru soudku;
– velké oči;
– vyčnívající chomáčky uší mírně vyčnívají do stran.

Je extrémně vzácné vidět výra, žije v odlehlých koutech, daleko od lidí.
Na rozdíl od mnoha druhů sov, které loví pouze v noci, je výr velký denní pták a ve dne dobře vidí.
Horní část těla je hnědá až černá a žlutohnědá. Na zádech jsou tmavé skvrny. Na zádech a bocích krku je pruhovaný vzor a na hlavě husté skvrny.

Vnější část plochého obličejového disku je orámována černohnědými skvrnami. Ocas je černohnědý. Zobák a drápy jsou černé. Tlapky a prsty jsou zcela osrstěné. Barva očí se pohybuje od lesklé oranžovožluté po tmavě oranžovou (v závislosti na poddruhu).

Má délku 60-75 cm, rozpětí křídel 160-190 cm. Hmotnost samce výra dosahuje 2,1-2,7 kg, hmotnost samice je 3-3,2 kg.
Zabarvení hlasu se mění v závislosti na situaci. Křik sovy je slyšet na několik kilometrů.
Signálem úzkosti je rychlý a energický smích, pláč, broukání nebo vyzývavý pláč.
Ve volné přírodě se výr velký dožívá maximálně 20 let. V zajetí se s dobrou péčí mohou ptáci dožít až 68 let. Existuje případ, kdy výr velký žil se svým majitelem asi 80 let.

Výr kapský
Jedná se o velkou, tmavopéřou výr ušatý, délka těla je 48-58 cm, hmotnost 900-1800 g. Zbarvení je tmavě hnědé s načervenalými skvrnami nahoře, na hrudi krémově červené s tmavým vzorem; obličejový disk je světle hnědý, oči jsou oranžovožluté.

Žije ve východní a jižní Africe. Vyskytuje se také v jižní Namibii, Zimbabwe, západním Mosambiku, Lesothu a Jižní Africe.
Výr kapský není vzácný pták a není chráněn, i když je všude poměrně vzácný. Tento predátor se nejraději usazuje v horských a kopcovitých oblastech v nadmořské výšce až 2500 metrů nad mořem, kde se nacházejí keře a les.

Výr šedý
Malá výr velký. Tělo je dlouhé asi 43 cm, hmotnost dosahuje 500 gramů. Oční duhovka, která je u výrů obvykle žlutá, je u tohoto druhu tmavě hnědá, téměř černá. Zbarvení výra plně odpovídá jeho názvu. Většina jeho peří je šedá nebo kouřová, s malými skvrnami světlých a tmavých barev roztroušenými po něm.
Žije jižně od Sahary. Preferuje suchá místa.

Přečtěte si více
Výsadba smrku na podzim a správná péče během chladného počasí | Svjatovit

Pouštní výr
Pouštní neboli faraonova sova patří mezi nejmenší sovy – délka těla je 46-50 cm, délka křídel je 37 cm, hmotnost je 1900-2300 g.
Hlava a horní část těla ptáka jsou žlutohnědé s mnoha rozptýlenými světle krémovými skvrnami; prsa jsou světle krémová s černými skvrnami na horní části a spodní část a břicho jsou červenohnědé.

Pouštní sova je rozšířena převážně v severozápadní Africe, na Sahaře a na Blízkém východě.

Sněžná sova nebo polární sova


Je to jedna z největších sov.
Tato sova vyvolává u lidí zvláštní sympatie pro svůj neobvyklý vzhled.

Druhé jméno polárních sov je Kaar-ebe
Což v překladu do ruštiny znamená „bílá babička“
Takhle Jakuti láskyplně nazývají sněžné sovy.
Sněžná sova je vzácný a krásný dravý pták, který obývá tundru Eurasie, Severní Ameriky, Islandu a několika arktických ostrovů.

Vzhled sněžné sovy

Peří sněžné sovy jí v jejím prostředí dobře slouží: její řídká a silná vrstva zabraňuje ztrátám tepla a sněhobílá barva s tmavými skvrnami ji na povrchu maskuje.
Uspořádání skvrn na ptačím peří je jedinečné, stejně jako lidské otisky prstů.

Nejvíce skvrn se nachází u mladých ptáků a samic; dospělí samci se zdají být mnohem světlejší.

Kuřata jsou kompletně zbarvena do hnědo-skvrnité barvy. Zobák severního predátora má hákovitý tvar a je skrytý štětinatým peřím, které ho chrání před podchlazením.

Tlapky jsou hojně pokryty peřím, které z dálky připomíná vlnu.

Hlava polární sovy je kulatá. Dospělí ptáci mají po stranách malé uši z několika krátkých, tvrdých peří. Oči mají sytě žlutou barvu. Samec váží asi 2,5 kg s velikostí těla asi 60 cm, samice je v průměru o 10-15 cm větší a o 0,5-1 kg těžší. Rozpětí křídel obou pohlaví dosahuje 160 cm.

Charakter a životní styl


Tito ptáci jsou po celý rok docela tiší. Obvykle vydávají hluk pouze během období páření.
Hlasy ptáků jsou ostré a náhlé, s chraplavými štěkajícími podtóny.
Tito ptáci žijí sami a se svými druhy se setkávají pouze za účelem rozmnožování.
V zajetí a při dobré péči se sněžná sova může dožít až 28 let, ale ve volné přírodě je její délka života obvykle třikrát kratší.

Chování a výživa


Polární sova preferuje otevřené prostory. Má ráda vysokou vegetaci. To je dáno jejím způsobem lovu.

Pták vždy loví ze země a usazuje se na vyvýšeném místě.
Prohlíží si okolí, hledá kořist a jakmile spatří hlodavce, silně zamává křídly, letí k němu a ostrými drápy se drží odsouzené oběti.
Někdy čeká na vhodnou chvíli k útoku přímo ve vzduchu, třesouc se na jednom místě.
Malí tvorové jsou polykáni celí. Velká kořist je roztrhána na kusy a snědena. Srst a kosti jsou vyvrhovány ve formě malých hrudek. Polární sova sní nejméně 4 hlodavce denně, aby se nasytila. Nejraději loví v časných ranních nebo večerních hodinách.

Přečtěte si více
Průměrná délka života králíků doma

Hlavní potravou sněžných sov-lemmingů jsou hlodavci.
Kromě hlodavců se živí zajíci, hranostaji, ježky, kachnami a koroptevmi. Jí také ryby a nepohrdne ani mršinami. Pták nikdy neloví poblíž svého hnízda. Toho využívají i rackové. Hnízdí velmi blízko sovy a cítí se naprosto bezpečně, protože dravý pták je velmi opatrný. Již kilometr od hnízda začíná odhánět predátory, aby, nedej bože, nesežrali její mláďata.

V hladových letech opouští sněžná sova tundru v září až říjnu a stěhuje se na jih do lesotundry a stepí. Pokud je potravy opravdu málo, letí pták ještě dále na jih. Může se dokonce ocitnout ve středním Rusku nebo na jižní kanadské hranici.

Ale v každém případě se v březnu až dubnu polární sova vrací zpět do své rodné krajiny, aby v květnu nakládla vejce pro novou generaci mláďat. V dobrých letech, pokud je dostatek potravy, pták nemusí opustit tundru před příchodem chladného počasí. Zimuje poblíž svého rodného hnízda nebo si vybírá svahy s malou sněhovou pokrývkou.

Rozmnožování sněžné sovy

Páření polární sovy probíhá v březnu až dubnu. Samice připravuje hnízdo pro budoucí potomstvo. Vybírá si k tomu vyvýšená místa, často kopce. V zemi udělá malou prohlubeň, kterou pokryje suchým listím a chmýří.

Snáší vejce od druhé poloviny května. Jedno vejce denně, zřídka dvě. Líhne je měsíc.
Samice neklade vajíčka za jeden den, ale v intervalech. Mláďata jsou proto různého věku. Poslední vajíčka zahřívají první vylíhnutá mláďata, zatímco rodiče loví. Často přežijí pouze starší sovíčka, která v hladových letech sežerou své mladší bratry. Mláďata začínají létat po 4–6 týdnech.
První sovička se líhne koncem června. Samec se plně stará o krmení, ale brzy se k němu připojí samice, protože počet novorozených mláďat velmi rychle roste.
Samec sedí nedaleko hnízda na kopci a střeží klid samice a mláďat.

V dobrých letech může být 10 nebo 17 kuřat.
V době hladomoru je počet vajec poloviční. Pokud je skutečný hladomor, pak vůbec neexistuje žádná plodnice.

Po týdnu začnou sovíčka vidět a po deseti dnech změní své bílé peří na tmavší, teplejší.

Sněžná sova krmí svá mláďata myšmi a lumíky.
Když se vylíhnou mláďata sovice sněžné, samec se vydává na lov. Sovičky mají vynikající chuť k jídlu, a když si s tím samec nezvládne rady, vydává se na lov i matka. První týden se mláďata krmí krmivem bez kostí a kůže, nasekanými kousky masa, poté sovičky potravu polykají celé.

Dospělá mláďata sněžných sovic odlétají jedno po druhém a sedí sama ve svých norách. Máma a táta je najdou podle charakteristického vrzání a krmí je zvlášť.

Sovičky si na hnízdo velmi rychle zvyknou, začnou z něj vylézat a toulat se po něm. Měsíc a půl po narození se poprvé vznesou do vzduchu. Pohlavní dospělosti polární sovice dosahují ve věku jednoho roku.

Přečtěte si více
Juniperus virginiana Hetz

Když jsou sovice ohroženy, syčí, cvakají zobáky a skáčou na nepřítele. Když je hnízdo v nebezpečí, samec vyletí vzhůru a prudce se na nepřítele vrhne a udeří drápy. Dokonce i písař se hnízdu sovice sněžné vyhýbá.

Dospělé mládě sněžné sovy.

Pokud se k hnízdu přiblíží člověk nebo pes, sova také nebojácně hlídá své potomstvo a roztahuje křídla, aby vypadala větší. V takových chvílích je pták schopen vydávat pronikavé výkřiky a útočit shora pomocí ostrých drápů a zobáku. Sova chrání území v okruhu 1 km od svého hnízda a v této oblasti neloví. Někteří ptáci toho využívají a staví si hnízda pod svou péčí. Za to byl bílý dravec přezdíván husí pastýř.

V blízkosti hnízda sovice sněžné se mohou nacházet hnízda dalších obyvatel tundry. Sova v blízkosti svého hnízda neloví a aktivně chrání své území před jinými predátory a ke svým sousedům je sněžná sova lhostejná a ti se zase cítí bezpečně.

Tento pták má spoustu nepřátel. Samotná polární sova je však zřídka napadána. Častěji hrozbu představují její mláďata zabalená v bílém chmýří. Jde především o polární lišky. Živí se vejci i nově vylíhnutými mláďaty. Pozadu nezůstávají ani chaluhy. Jsou to ptáci s velmi silnými drápy a zobáky. Polykání cizího mláďat je pro ně běžná věc. V tundře žije mnoho dalších malých zvířat, která mohou bezbranným mláďatům ublížit. Do potíží se může dostat i samotná sněžná sova, pokud ztratí pozornost a bdělost.

Sněžná sova je největším ptákem v oblasti, kde žije.

Křišťálově bílé peří sovu dokonale maskuje proti sněhu.

Sněžné sovy mají bleskově rychlé reakce

I když se navenek mohou zdát poněkud neohrabaní

Tyto sovy vedou samotářský život.

Protože jsou to predátoři

Na konci jara se ptáci rozdělili do párů.

Sněžné sovy překvapivě nemají uši,

Ale mají tak výrazný pohled

To jsou sovy! Úžasné, krásné, neobvyklé a velmi roztomilé.

Neloučím se, brzy vyjde druhý díl o sovách, kterým, jak jsi nezapomněl,
zahrnuje všechny sovy kromě sov pálených.
Sovy pálené patří do čeledi sov pálených, také sovy, ale nejsou to pravé sovy.
sovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button