Průměrná hmotnost pštrosů
Největším suchozemským ptákem je pštros. Žije v Africe, v savanách a polopouštních oblastech. Pštros je býložravý pták, ale může jíst malé ryby, hmyz a malé ještěrky. Jeho výška dosahuje 2,7 m, hmotnost somálského poddruhu je 170 kg. Emu nejsou tak velcí jako pštrosi. Žijí v Austrálii a jsou také býložravci.
Jedí trávu, výhonky keřů a často útočí na pšeničná pole rolníků. Emus miluje vodu a umí plavat. Zatímco jsou v řece nebo jezeře, loví ryby a korýše. Výška ptáka je 1,5 m Průměrná hmotnost je 50-80 kilogramů. Jak velké hmotnosti může pštros a emu dosáhnout v prostředí farmy?
Hmotnostní tabulka pštrosa v závislosti na plemeni
Abyste získali představu o tělesné hmotnosti ptáka, musíte se seznámit s fyziologickými charakteristikami několika nejoblíbenějších druhů.
| Jméno | Habitat | Výška, váha dospělých |
| Afričan – zástupci se vyznačují silou a vytrvalostí, žijí 60-70 let | Distribuováno v Africe a na Středním východě | · malajština – 2,1-2,3 m, 145 kg; · Somálština – 2,5 m, 105-125 kg; |
· Massai – 2,1-2,7 m, 130-175 kg;
Africký černý druh se chová především na farmách. Při dobré péči a výživné stravě samice dorůstají až 2 ma přibývají na váze 115-120 kg. Samci s výškou 2,5-2,7 m přibývají na váze 150-165 kg.
Čtěte také: Nejgigantičtější krysa, jak může být velká (maximální velikost)?
Velké moa
Moas, dávní příbuzní pštrosa, se již nenacházejí. Ale žili na Zemi relativně nedávno. Jejich domovinou je Nový Zéland. Byli rozděleni do tří čeledí, zastoupených 9 druhy.
Největší – moa velká – dosahovala výšky více než 3,5 m a vážila 250 kg. Překvapují tím, že neměli křídla a dokonce ani základy. Snesli obrovská vejce o váze 7 kg.
Moa vyhynula v 16. století. Objevily se ale zvěsti, že tito zástupci fauny byli spatřeni mnohem později – na začátku 19. století. Informace se však nepotvrdily.
Odkaz. Lidé v dávných dobách nebyli ke světu zvířat o nic méně krutí než moderní pozemšťané. Když se tedy na ostrově objevili lidé, bylo tam asi 40 tisíc jedinců velkých moa.
V roce 1986 ve vlasti starověkých obrů našli vědci tlapu obrovského ptáka, který vypadal docela čerstvě. Zpočátku se dokonce zdálo, že jeho majitel zemřel poměrně nedávno. Když ale ostatky prozkoumali, ukázalo se, že jde o mumifikovanou nohu velkého moa.
Hmotnost a rozměry pštrosího vejce
Samice kladou vajíčka přibližně jednou za dva dny. Hmotnost vajec se pohybuje od 1,5-2 kg. Zaznamenaný maximální výsledek vážení je 2,4 kg. Během roku snese pštros 40-80 vajec (každé o velikosti 15-20 cm). Období produkce vajec nastává na podzim-zimě. Samice začínají klást vajíčka ve věku dvou let (tento ukazatel závisí na druhu a stanovišti). Samice emu může snést své první vejce ve věku 40 měsíců a samice nandu ve věku 30 měsíců.
Zarechny Maxim Valerievich
Agronom s 12letou praxí. Náš nejlepší odborník na zahradnictví.
Je pozoruhodné, že barva skořápky je kombinována s odstínem opeření a liší se mezi různými druhy: samice nandu kladou žlutá vejce a emu zelená.
Produkce vajec závisí na stravě a životních podmínkách. Pštros je pták „dojmový“, takže stresové situace (stěhování nebo přemístění do jiných prostor) jsou povoleny v minimálním množství.
Co mají všechna plemena společného?
Navzdory skutečnosti, že všechna plemena tohoto ptáka váží jinak, spojuje je řada společných detailů:
Čtěte také: Brouci klikatí (široký, stepní, pruhovaný, tmavý, setý)
- Vejce tento pták opravdu jsou největší na planetě. I u nejmenšího plemene se jedno míchané vejce rovná nejméně 25 slepičím vejcím. Vejce všech plemen lze nejen jíst – mají vynikající chuť a vysoký obsah užitečných a výživných látek.
- Pštrosi nemohou létat, ale rozpětí jejich křídel dosahuje dvou metrů. Křídla se používají při soubojích mezi ptáky, při námluvách nebo k ochraně kuřat. Mimochodem, ptáci nikdy neschovávají hlavu do písku – to je mýtus. Když jsou v nebezpečí, ptáci zrychlují na rychlost 50-100 kilometrů za hodinu, v závislosti na plemeni a věku.
- Většina predátorů v savaně se pštrosů bojí, protože dospělý pták může kopnutím rozbít lebku i lvu.
- Při nedostatku potravy ve volné přírodě se ptáci živí kobylkami, i když to negativně ovlivňuje jejich maximální rychlost běhu, a při nedostatku vody mohou pít i slanou vodu.
druhy
Moderní klasifikace identifikuje tři poddruhy australských obyvatel:
- Woodward, žijící na severu pevniny. Barva světle šedá;
- Rothschild, žijící v jihozápadní oblasti Austrálie. Barva tmavě hnědá;
- noví holandskí pštrosi žijící v jihovýchodní části. Peří je šedočerné.
Pokračující zmatek mezi emu a africkými pštrosy pokračuje kvůli povrchním podobnostem. Jsou mezi nimi zásadní rozdíly:
- v délce krku – pštros je o půl metru delší;
- v anatomické stavbě tlapek – emu se třemi prsty, pštrosi dvěma;
- ve vzhledu vajíček – u emu jsou menší a sytě modré barvy.
Pštros africký, emu v Austrálii jsou různí ptáci.
Rozmnožovací úmysly
Mnoho farmářů s radostí chová pštrosy, aby produkovali vynikající maso, které se svého času stalo v Evropě v roce 2000 náhradou za hovězí. Každým rokem zavádí pštrosí maso do sortimentu prodejen potravin stále více zemí. Oblíbená jsou také pštrosí vejce, jedno vejce váží asi jeden a půl kilogramu.
Skořápky pštrosích vajec se často používají při výrobě různých suvenýrů. Farmáři výhodně prodávají pštrosí kůži na výrobu obuvi a doplňků. Kůže drůbeže je odolná proti opotřebení, voděodolná a má jedinečnou texturu. Prodejem samotné kůže lze zaplatit celý chov pštrosů.
Z jednoho pštrosa lze získat v průměru 10 kilogramů tuku, který se používá při výrobě kosmetických krémů, balzámů, různých mýdel a léčivých mastí. Pštrosí peří lze prodávat i na trhu, nicméně jejich poptávka není tak velká.
Inkubace
Pro pštrosí vejce existují speciální inkubátory. Vejce se inkubují pouze horizontálně. Při násadových vejcích je třeba vzít v úvahu, že relativní vlhkost by měla být na úrovni 32-44%, aby se takové indikátory udržely, v inkubátoru jsou instalovány odvlhčovače vzduchu. Vejce jsou citlivá na teplo a mění barvu na tyrkysovou.
Pokud farmář plánuje chovat pštrosy za účelem prodeje vajec, potřebuje inkubátor, jinak může být ptákům povolen přirozený chov.
Příběh
První písemné zmínky se nacházejí v 16. století v dílech evropských vědců. Již v 17. století se na východních březích Austrálie chovali emu.
Historie původu jména ptáka není známa. Podobná slova se nacházejí v arabštině a portugalštině, kde se překládají jako „obrovský pták“.
Někteří vědci se domnívají, že pštros z Austrálie dostal své jméno kvůli svému pronikavému pláči.
První vědecký popis provedl v roce 1789 ornitolog John Latham ve svém díle A Voyage to Botany Bay. V té době existovalo 6 odrůd emu, ale téměř všechny byly zničeny původními obyvateli kvůli boji o jídlo.
Dnes se běžně rozlišují tři poddruhy, které se liší územím rozšíření a vzhledem samců a samic.
Čtěte také: Kůň za 130 milionů dolarů aneb TOP 10 nejdražších koní světa
Porážka
Jak se zabíjejí pštrosi pro maso? – obtížné. Ve srovnání s kuřetem vypadá tento pták jako dinosaurus. A „dinosaura“ je třeba chytit, omráčit a teprve potom setnout hlavu.
Jedinec musí důvěřovat majiteli, jinak vyděšený uteče a svými silnými nohami rozbije plotová prkna. Z tohoto důvodu nejsou porážena na farmě, trvalém stanovišti a vycházkových plochách.
Pro tyto účely je vhodná speciální místnost s tlustými stěnami. Za žádných okolností je nezabíjejte v kotci s jinými ptáky, jinak si mezi nimi můžete vytvořit nepřátele. Ostatní ptáci ztratí důvěru, vyděsí se a zažijí silný stres.
K setnutí hlavy pštrosa budete potřebovat:
Zařízení s přívodem elektrického proudu (pro velké farmy).
- První fází je stětí hlavy. Nejdůležitější je správně (uprostřed) udeřit kladivem do hlavy, abyste ji omráčili, aby pštros upadl do bezvědomí. K tomu se také používá zařízení s napájením: 6 wattů se aplikuje po dobu 7-250 sekund. Toto zařízení se používá na velkých farmách. Dokáže zabít až 7 ptáků najednou.
- Poté, po omráčení, je ptákovi useknuta hlava ostrým nožem po přeříznutí krční žíly na krku. Mrtvola se zavěsí hlavou dolů na háček, aby vytekla krev. Otevření hlavní tepny v blízkosti srdce urychlí odstranění krve.
- Druhou fází je čištění peří. Lze je také prodat.
- Třetí fází je stahování z kůže. Velmi opatrně, ostrým nožem, odstraňte od prstů nahoru přes stehno, pokuste se odstranit jednou nebo dvěma klapkami, bez sekání. Pokud na to nemáte talent, můžete se obrátit o pomoc na zkušené chovatele.
- Poslední fází je samotné řezání jatečně upraveného těla. Jatečně upravené tělo se rozčtvrtí nebo naporcuje podle principu zpracování kuřete. Vložte do plastových sáčků. Uchovávejte v chladničce až 5 dní, zmrazené až 6 měsíců.
Před uskutečněním svého snu o vlastnictví exotického ptáka je vhodné absolvovat školení na farmě, naštěstí nyní mnoho farem poskytuje školicí služby v péči a údržbě domácích mazlíčků.
Bylo by dobré si samostatně prostudovat odbornou literaturu. Hlavní je, že vás tato činnost baví. Musíte mít trpělivost a zručnost, aby vaše oblíbené podnikání bylo také ziskové.

Africký pštros je největší žijící pták. Velké exempláře afrického pštrosa jsou největší ptáci na planetě a mohou se pochlubit výškou 2,7 metru a impozantní hmotností až 156 kg. Průměrná hmotnost pštrosa je však asi 50 kg, přičemž samci jsou o něco větší než samice.


Pštrosi jsou nelétaví ptáci. Vyznačují se úplnou absencí kýlu a nedostatečně vyvinutými prsními svaly. Křídla pštrosů jsou nedostatečně vyvinutá; dva prsty na nich končí drápy nebo ostruhami. Zadní končetiny jsou dlouhé a silné, pouze se dvěma prsty. Jeden z prstů končí v něčem jako rohovité kopyto – pták na něm při běhu spočívá. Afričtí pštrosi se vyznačují hustou stavbou, velmi protáhlým krkem a malou, zploštělou hlavou, zakončenou rovným, širokým, plochým zobákem, na kterém je měkký výrůstek zrohovatělé tkáně. Pštros má velké oči a horní víčko je poseté dlouhými, načechranými řasami. Pštrosí opeření je volné a kudrnaté, poměrně rovnoměrně rozložené po povrchu těla. Na hlavě, krku a nohách nejsou žádné peří: jsou pokryty měkkým, krátkým chmýřím.Je velmi snadné rozeznat pštrosího samce od samice. Peří dospělých samců je černé a pouze ocas a křídla jsou bílé. Samice jsou celkem nenápadné: jejich peří se vyznačuje ochrannou šedohnědou barvou a křídla a opeření ocasu vypadají špinavě bílé.
Habitat
V Africe žijí pštrosi. Ptáci se vyhýbají tropickým deštným pralesům, preferují otevřené travnaté krajiny a polopouště nacházející se severně a jižně od rovníkových lesů.
V přírodě
Mimo období páření žijí pštrosi obvykle v malých hejnech nebo rodinách. Rodinu tvoří dospělý samec, čtyři až pět samic a mláďata. Pštrosi se často pasou se stády zeber a antilop a spolu s nimi podnikají dlouhé migrace přes africké pláně. Díky své výšce a skvělému zraku si nebezpečí všimnou jako první pštrosi. V případě nebezpečí spěchají k letu, vyvíjejí rychlost až 60-70 km/h a podnikají kroky 3,5-4 m.
Pštros je všežravý pták, a přestože potrava mladých jedinců sestává převážně ze živočišné potravy, dospělí ptáci se živí všemi druhy vegetace. Jejich potravu tvoří trávy, výhonky a semena rostlin, květiny, vaječníky a také ovoce, včetně dosti tvrdých. Dospělí jedinci však mají k vegetariánům daleko a pokud možno neodmítnou různý hmyz, například sarančata, ale i ještěrky, drobné hlodavce a mršiny v podobě nesežrané kořisti velkých predátorů. Pštrosi nemají čím žvýkat potravu, takže pro zlepšení trávení jedí písek a drobné oblázky a často různé nejedlé předměty: dřevěné třísky, kousky plastu, kovu a dokonce hřebíky. Pštrosi se také snadno postí několik dní. Stejně jako velbloudi se i pštrosi dokážou obejít bez vody po dlouhou dobu: potřebují pouze tekutinu ze zelené hmoty rostlin, které konzumují. Ale s přístupem k vodě pije pštros hodně a rád. Pštrosi se koupou se stejným potěšením.
Dospělí pštrosi jsou nebezpeční i pro velké predátory – jedna rána jejich silnou nohou, vyzbrojenou tvrdým drápem, stačí k vážnému zranění nebo zabití lva. Existují případy, kdy samci, bránící své území, napadli lidi.
Afričtí pštrosi žijí dlouho a za příznivých podmínek se mohou dožít asi 75 let.
Reprodukce
Pštrosi dosahují puberty ve věku 2-4 let. V období páření si každý samec bedlivě hlídá své osobní území v okruhu 2 až 15 kilometrů čtverečních a nemilosrdně vyhání konkurenty. Krk a končetiny vystavujícího samce zčervenají, a aby přilákal samice, padá na kolena, intenzivně tluče křídly, prohýbá šíji a tře se týlem o záda. Během soutěže o držení samice vydávají samci velmi originální zvuky troubení a syčení. Pštrosi jsou polygamní, takže dominantní samec se páří se všemi samicemi v harému, ale pro následnou inkubaci se páří výhradně s dominantní samicí. Po páření budoucí otec osobně vykopává hnízdo v písku až do hloubky 30-60 cm, kde všechny oplodněné samice pravidelně kladou vajíčka, přičemž podobnou manipulaci provádí jednou za dva dny.
V průměru se velikost pštrosího vejce pohybuje mezi 15 a 21 cm na délku a asi 13 cm na šířku. Hmotnost vejce dosahuje 1,5-2 kg.
Inkubační doba trvá od 35 do 45 dnů, v noci inkubuje snůšku pouze samec, přes den se střídají ve sledování samice. Tato volba není náhodná: díky svému ochrannému zbarvení zůstávají samice na pozadí pouštní krajiny nepovšimnuty. Přes den je zdivo někdy ponecháno bez dozoru a prohřáté slunečním žárem. I přes celkovou péči rodičů mnoho snůšek uhyne v důsledku nedostatečné inkubace. V populacích, kde je příliš mnoho samic, může být počet vajíček ve snůšce takový, že samec není fyzicky schopen pokrýt svým tělem veškeré potomstvo.
Hodinu před narozením začne pštrosí mládě otevírat skořápku vejce, opírá se roztaženýma nohama o jeho ostré a tupé konce a metodicky zatlouká zobák do jednoho bodu, dokud se nevytvoří malý otvor. Mládě tak udělá několik děr a pak do tohoto místa udeří silou zadní částí hlavy, takže pštrosí mláďata se často rodí s výraznými modřinami, které mají tendenci rychle mizet. Když se narodí poslední mládě, dospělý pštros nemilosrdně zlikviduje neživotaschopná vejce ležící na okraji a mouchy se okamžitě shromáždí na hostinu, která mláďatům slouží jako potrava.


Narozená mláďata se dobře pohybují a druhý den opouštějí hnízdo a jdou se svými rodiči hledat potravu. První dva měsíce jsou pštrosí kuřata pokryta černými a žlutými štětinami, koruna je cihlově zbarvená, krk špinavě bílý s tmavými podélnými pruhy. Teprve časem se z nich vyvine skutečné peří a výstroj všech kuřat se zbarví podobně jako opeření samic. Samci pštrosích kuřat získávají černou barvu charakteristickou pro dospělé až ve druhém roce života.
Zajetí
Existují tři způsoby, jak chovat pštrosy doma: intenzivní, polointenzivní a extenzivní. První přístup je podobný ustájení dobytka. Rozsáhlý systém ustájení zahrnuje umístění domácích pštrosů do podmínek co nejbližších těm přirozeným. Semiintenzivní metoda je něco mezi intenzivním a extenzivním systémem ustájení.
Domácí pštrosi přezimují ve stacionárních dřevěných nebo zděných drůbežárnách. Každá rodina pštrosů je umístěna v samostatné sekci v množství 10 m2 na dospělého ptáka. Výška místnosti by měla být alespoň 2,7-3 metry. Podlaha drůbežárny by měla být pokryta suchou podestýlkou ze slámy a hoblin, část stání by měla být pokryta pískem, aby se pštrosi mohli koupat v písku. V době páření vytvoří samec na hliněné podlaze malou prohlubeň pro budoucí hnízdo, kterou je potřeba naplnit čistým pískem – samičky tam nakladou vajíčka.Je třeba připomenout, že v období páření může být chovný samec velmi agresivní, takže personál údržby musí být extrémně opatrný. Je povoleno použít speciální hák delší než 2 metry, kterým je hlava samce přitlačena k zemi za účelem dezorientace. Poté se na hlavu nasadí tzv. „kukla“ – látkový sáček o rozměrech 15×30 cm s otvorem pro zobák.
V teplém období je lepší chovat pštrosy venku v prostorných kotcích, oplocených kovovým pletivem o velikosti oka 30×30 cm, výška plotu by měla být alespoň 2 metry, aby jej nemohl přeskočit pštros domácí.
Po obvodu kotce jsou instalovány přístřešky, pod kterými jsou umístěna krmítka. Je lepší umístit napáječky a krmítka tak, aby pracovníci údržby nemuseli vcházet do kotce. Obvykle je jídlo pro dospělé pštrosy umístěno ve výšce 1-2 metrů, pro kuřata – o něco nižší.
Optimální strava pro domácí pštrosy po celý rok:
- 1,5 kg krmné směsi;
- nasekané seno;
- zelená hmota.
Úroveň krmení závisí na míře spotřeby krmiva. Množství koncentrátů lze zvýšit na 2-3 kg smíchané s nasekaným zeleným krmivem.