Kolik káčátek může mít kachna?
Kachna divoká je vodní ptactvo z čeledi Anatidae. Distribuován na všech kontinentech, živí se Antarktidou. Tělesná hmotnost dospělého člověka dosahuje 1–1,5 kg. Má výrazný vzhled: protáhlé tělo, krk ve tvaru S. Barva peří samce a samice je odlišná. Rychlost letu dospělého ptáka je až 20–90 km/h. Kachna fušující vytváří monogamní páry, které vydrží až rok. Vylíhne 2 spojky za sezónu. Kachna divoká vede stěhovavý způsob života.
- Vzhled ptáka
- Jak se liší samec od samice?
- kuřata divokých
- Vlastnosti biologie
- Co jí pták?
- Línání
- Sezónní migrace
- Chov ptactva
- Jak vypadá ptačí hnízdo?
- Zajímavá fakta o kachně divoké
- Fotografie
Vzhled ptáka
Kachna divoká je uznávána jako největší mezi kachnami. Délka těla dospělého ptáka je až 62 cm. Rozevřená křídla dosahují 100 cm. Hmotnost se v průběhu sezóny pohybuje od 0,8 do 2 kg. Během inkubace vajec zvyšuje kachna severní svou hmotnost 1,5krát.
Opeřený ptáček má jasnou barvu, peříčka je pokryta kontrastním vzorem. Odstíny hnědé smíšené s plavými akcenty hrají roli maskování. Hřbet je červenohnědý, břicho šedohnědé. Délka života kachny ve volné přírodě je až 3 roky a domestikovaná až 10 let.

Jak se liší samec od samice?
Fotografie kachen jasně ukazují, že kačer a kachna mají rozdíly v barvě. Kachní samec se od samice liší zeleným opeřením hlavy. Lahvově zelená barva kontrastuje s tmavě hnědou hrudí. Jsou odděleny zářivě bílým prstencem uprostřed krku.
Samice kachny Mariany má po celém těle jednotné zbarvení. Společným znakem se samcem je modré zrcátko na křídle. Před inkubací má kachní samice menší hmotnost než kachní samec.

kuřata divokých
Jak vypadá kachní plod, můžete vidět na jaře. Kuřata jsou pokryta měkkým prachovým peřím. Hřbet a křídla jsou zbarveny podélnými tmavě hnědými skvrnami. Mezery jsou vyplněny žlutou a plavou dolů. Chmýří zůstává na těle až 3–4 měsíce, poté začíná línání s úplnou změnou opeření.
Vlastnosti biologie
Zobák kachny divoké je hmatový orgán. Na vnitřní straně zobáku je napnutá tenká vrstva kůže. Pták rozlišuje odstíny chuti, jasně rozlišuje jedlé a nejedlé.
Rostliny a bentické obyvatele, kterými se pták živí, jsou filtrovány díky mnohočetným výrůstkům. Kachna divoká vytlačuje jazykem nepoživatelné částečky. Pták sní až 2,5 kg potravy denně, což se přibližně rovná jeho hmotnosti.
Vede noční a denní životní styl. Odpočinek na chráněných místech chráněných před větrem. Vzlet je hlučný pod úhlem 40–45°. Kachna divoká se nepotápí, ale zraněný pták se může ponořit a plavat až 2 m pod vodou.
Co jí pták?
Zelenohlavý pták zaujímá střední zeměpisné šířky, kde se nacházejí lesy a lesostepní zóny. Usazuje se v blízkosti vodních ploch. Ptačí život je rovnoměrně rozdělen mezi vodní hladinu a pevninu.
Strava kachny divoké zahrnovala:
- rostliny a semena;
- hmyz a měkkýši;
- rak;
- červy;
- žáby a pulci;
- slimáci
- rybí jikry a malé ryby.
Zelení ve stravě kachny divoké tvoří 75 % stravy. Při línání samec konzumuje pouze semena, stonky a výhonky mladých rostlin. Na zimu se procento organických látek srovnává s živou potravou.

Línání
Kachna divoká líná dvakrát ročně. Mimo sezónu samec zcela změní barvu a stane se zbarveným podobně jako samice. Rozdíl je v tmavé barvě „čepice“ na hlavě. Zobák získá hlubší žlutou barvu. Před obdobím páření se kačer divoký vrátí do barvy svého peří. Divoká kachna divoká během svého života až 250krát zpestří.
Sezónní migrace
Kachna divoká je stěhovavý pták. Kachny zelenohlavé provádějí sezónní migrace, když se blíží chladné počasí. Domestikovaná kachna divoká, která zakořenila v obydlených oblastech, nemění své stanoviště. Okupují pobřežní oblasti, kde kachny žijí v zimě před příchodem teplého období.
Odjezd začíná, když mělká voda zamrzne. Při migraci urazí kachna divoká tisíce kilometrů. Přesouvá se ze severních zeměpisných šířek (Rusko, Finsko, Švédsko, pobaltské státy) do oblastí západní Evropy. Raději přežívají chlad ve Francii, Dánsku a Velké Británii.

Chov ptactva
Kachna divoká vytváří monogamní páry, samice si samce může vybrat sama. Samice plave kolem vyvoleného a kývá hlavou. Pokud samec kachny divoké přijal námluvy, pár se stáhne do křoví chráněných před predátory. Je téměř nemožné vidět, jak se kachny páří. Ptáci jsou tajní, zejména v období páření.
Páření a párování vypadají zajímavě. Tanec dvou ptáků může pokračovat hodiny. V období oplodnění samec kachny divoké neopouští samici. Následně, když kachna divoká sedí na hnízdě, kačer jej krmí a chrání před nepřáteli. Po vylíhnutí mláďat manželský svazek slábne. Ale drak dál chrání svou rodinu.

Jak vypadá ptačí hnízdo?
V zemi je vykopáno hnízdo kachen zelenohlavých. Jedná se o malou dírku vystlanou prachovým peřím, peřím a malými větvičkami. Pták preferuje měkkou pobřežní půdu nebo rákosové houštiny. Oba rodiče pracují na stavbě hnízda.
Vejce jsou oválného tvaru a střední velikosti. Kachna divoká snese 1 vejce denně, ve snůšce může být až 5–8 vajec. Inkubace začíná, když je sneseno poslední vejce. Kuřata opouštějí skořápku téměř současně s intervalem několika hodin.

Hnízdo s vejci kachny divoké
Zajímavá fakta o kachně divoké
- Vzhledem k absenci nervových zakončení a krevních cév v tlapkách pták necítí chlad.
- Dračí penis je ve stočeném stavu. Délka pohlavního orgánu se rovná délce těla jedince.
- Hlas divoké kachny má jedinečný rozsah. Hlas kachny divoké se neodráží ani neodráží od předmětů. Jen samičky kvákají svým křikem kachňata a samci.
- Pár se vytvoří na podzim, samička přezimuje se samcem.
- Kachňata mohou považovat prvního tvora, kterého uvidí, za svou matku. V zemědělství se tento jev využívá náhradou kuřecího masa. Kachny tak rozhodně neopustí drůbeží dvůr.

K napsání této poznámky mě přiměla skutečnost, že mnoho lovců věří, že vábivé kachny jsou divoká kachna divoká z přírody a chovaná na dvorku.
Ve skutečnosti jsou divoká kachna divoká a kachna vábivá zcela odlišní ptáci. Pokud ve volné přírodě ulovíte kachnu divokou a postavíte ji na botu poblíž chatrče, manna pomocníka nedostanete. Bude nejen mlčet, ale také neustále spěchat, potápět se, tahat za šňůru a pak se schovávat a bude spíše strašit, než přitahovat kačery. Špatně fungující návnada je ještě lepší: hraje roli strašáka. Pokud použijete návnadu, drak může vyletět nahoru. A divoká kachna jen zkazí celý váš lov.
Ve vzhledu se divoká kachna divoká výrazně liší od návnady. Je to dáno dlouhodobou domestikací druhu. Myslivci si od pradávna vedli návnady a za základ si nevzali divoké kachny divoké, ale domácí křížené kachny, kterých rolníci ve velkém chovali na svých usedlostech.
Vábná kachna má kratší zobák a tělo, nemá povislé břicho a kratší křídla a krk. Výzkum S.Yu. Fokina spolu se zaměstnanci Centrální výzkumné laboratoře Glavohoty z RSFSR, provedené v polovině 90. let, prokázali, že kachny návnady mají menší objem prsních svalů odpovědných za let, ale větší objem svalů nohou. Divoci mají větší relativní hmotnost srdce, plic a sleziny. A divoká kachňata divoká se vyvíjejí asi o dva týdny dříve než mláďata kachen vábných.
Ale nejdůležitější je, že chování kachňat se dramaticky liší. Kachňata odchovaná i v inkubátoru z divokých divokých divokých divokých divokých kachen jsou bázlivější, mají téměř dvojnásobnou rychlost reakce na únik z nebezpečí. Vábná kachňata jsou méně obratná a náchylnější k reakci následování člověka.
Lovci již dlouho nazývali vábivé kachny „křičící“, od slova „křičet“. Ale divoká kachna se často nazývá „kachna divoká“ s důrazem na druhou nebo třetí slabiku. Vábná kachna se někdy nazývá kachna „kruhová“, protože v mnoha oblastech se k jejímu zasazení před chatrčí používá dřevěný kruh na tyči zapíchnuté do vody. Po plavání na něm odpočívá a čistí se. Dokáže nalákat i kačery.
Je marné si myslet, že odebráním snůšky divoké kachně divoké ve volné přírodě, jejím umístěním do inkubátoru nebo pod slepici a vylíhnutím kachňat získáte budoucí vnady. Takové kachny nebudou fungovat – genetika má vliv.
Také se nedoporučuje přijímat potomky z návnady pokryté divokými kačery: kachňata mohou být docela plachá. Drake by měl také pocházet z dobře fungujících návnad.
Dříve v některých oblastech lovci udržovali své místní návnady a udržovali je čisté. Takto byly získány kachny Tula, Saratov, Tambov a Semenov. Dlouhý zákaz jarního lovu vábniček v 60.–80. letech prakticky zlikvidoval veškerou práci myslivců. I když se na některých místech zachovala skutečná plemena vábniček, z velké části došlo k jejich promíchání. I tam, kde jsou vydávány za typické „Tula“ nebo například „Ryazan“, jde o křížené linie. To je můj názor.
Často byly vábničky chovány společně s jinými plemeny kachen domácích a někdy se k nim přidávaly kachny ze zvěřinových farem. Stává se, že jejich potomci „vyjdou“ s bílými skvrnami na opeření, zmizí zrcadla na křídlech a bílý límec kačerů.
A ještě poslední věc. Když si koupíte návnadu a zeptáte se, jestli to funguje, zní to divně. Dobrou pracovní kachnu vám nikdo neprodá, ale od pracovních kachen je docela dobře možné koupit mladá zvířata, a to i čistokrevná. K tomuto problému musíme přistupovat velmi opatrně a nespěchat.
Na trhu vám třeba prodají divokou kachnu ulovenou ve městě, kde jich mnoho tráví zimu. Je lepší kontaktovat chovatele vábniček a pomalu si vábničku vybrat. Oddělená od svých příbuzných by neměla přetrhnout vodítko, být klidná a dát dobrý hlas jako odpověď na hlas kačera nebo jejích přátel. Jarní lov je za dveřmi, neodkládejte nákup návnad.
Přihlaste se k odběru v Yandex.News, Zen a Telegram. Vše o lovu a rybaření!