Jaguár jako zvíře: popis a životní styl.
V hlubinách tropického brazilského lesa se můžete setkat s úžasným zvířetem, které je zcela závislé na svém prostředí. Tím je jaguár. Zvíře lze nazvat skutečným poustevníkem, který před všemi skrývá svůj životní styl a lovecké návyky. Proto ani v naší době nebyla všechna tajemství tohoto predátora zcela vyřešena.

popis
Pravděpodobně neexistuje člověk, který by nevěděl, jak jaguár vypadá. Fotografie tohoto zvířete jsou poměrně běžné, na rozdíl od samotného predátora. Byla doba, kdy byl na pokraji vyhynutí, protože mnoho lovců se snažilo profitovat z úžasně krásné kůže jaguára. Naštěstí jsou tyto doby dávno pryč.
Jaguárova kůže byla ceněna pro své neobvyklé zbarvení a hustou srst. Její barva se může pohybovat od ohnivě červené po světle žlutou. Celé tělo zvířete je navíc pokryto černými skvrnami ve tvaru prstenců. Hrudník a břicho jaguára jsou pruhované. Zvíře má velmi velké, silné tlapky, zakončené mohutnými drápy. Tlapky mají stejnou barvu jako zbytek těla.
Jaguárův arzenál zahrnuje nejen drápy, ale i velmi silné zuby. S jejich pomocí dokáže roztrhat jakoukoli kořist, dokonce i otevřít krunýř želvy.
Jaguár se může pochlubit vyvinutými smyslovými orgány. V první řadě má úžasný sluch a bystrý zrak, které mu umožňují pohybovat se nočním lesem naprosto tiše. Hlavními hmatovými orgány jsou vousy.
Velikost zvířete je také působivá: od špičky nosu k ocasu je jeho délka 185 centimetrů. Zároveň se hmotnost jaguára může pohybovat od 60 do 80 kilogramů, i když se vyskytují jedinci vážící 120.

Habitat
Jaguár obývá území Severní a Jižní Ameriky. Je největším zástupcem čeledi kočkovitých v Novém světě. Jeho biotop se rozkládá od Mexika po Paraguay a Argentinu.
Ve volné přírodě se toto zvíře nachází na vrcholu potravního řetězce. To však neznamená, že jaguár má snadný život. Aby se uživil, musí bránit své vlastní území, jehož velikost je 170 kilometrů. Zároveň samice dokáží přežít na území výrazně menším než samci.
Predátor je pro lidi nepochybně nebezpečný, i když by mnohým nevadilo pořídit si vlastní fotografie, snímky jaguára. Zvíře i přes to pravděpodobně nepustí k sobě cizího člověka, ať už je to kdokoli.

Jídlo
Jaguár je od přírody predátor, který se živí pouze čerstvým masem. Proto musí neustále pročesávat rozsáhlá území a hledat kořist. Hlavní odměnou za takovou práci je velká zvěř, jako jsou jeleni a tapíři, a také lenochodi. Počet zvěře však postupně klesá, takže jaguáři se neodmítají ani menších zvířat, jako jsou želvy. Jejich chycení není obtížné. Hlavním problémem je zde zbavit se tvrdé skořápky, která může dosáhnout tloušťky i jednoho centimetru. Mnoho nálezů znetvořených prázdných skořápek však potvrzuje, že jaguáři v takovém lovu uspěli.
Lenochodi jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si jaguár může dopřát. Zvíře dokáže dokonce vylézt na strom, aby si nakoupilo večeři. A to vzhledem k jeho impozantní velikosti!
Největší kořistí predátora jsou tapíři. Tato zvířata jsou vzdálenými příbuznými nosorožců a koní. Na rozdíl od nich se však dokáží perfektně potápět a plavat. To však není překážka, která by jaguára mohla zastavit při pronásledování zvěře. Mezi jeho kmenovými druhy se vyznačuje tím, že se nebojí vody. Proto se jaguár cítí pohodlně, když přijde období dešťů a velké plochy jsou skryty pod vodou.

Reprodukce
Na rozdíl od většiny zvířat nemá jaguár specifickou dobu pro období páření. Rozmnožování těchto predátorů je zcela závislé na samici.
Když je samice připravena plodit potomstvo, začne si značkovat své teritorium. Jazyk jaguára má speciální receptory, které mu umožňují analyzovat pachy. S jejich pomocí samec určuje, kdy začala samice v období páření.
Samice jaguárů jsou ohledně svých partnerek poměrně vybíravé. To znamená, že období námluv nebude pro samce snadné. Musí být připraven na zuřivé boje se samicí a pouze pokud bude mít dostatek trpělivosti, souhlasí s jeho přijetím.
Březost samice trvá asi 100 dní. Během této doby si zařídí doupě, které ochrání budoucí potomstvo. Je třeba říci, že po narození koťat pro ně představují největší nebezpečí ostatní jaguáři. Mládě jaguáře se živí mateřským mlékem, i když brzy přejde na zvířecí potravu. Zpočátku ho přináší matka, která loví poblíž doupěte. Postupně se mládě učí, snaží se samostatně lovit na jakýkoli pohybující se předmět. Jaguárovi poměrně rychle rostou zuby a drápy, takže kotě může brzy začít lovit se svou matkou.