Jak správně používat guarovou gumu?
Popis:
Guarová guma se získává ze semen guarové rostliny Cyamopsis tetraganoloba, luštěniny známé také jako hrachor. Tato jednoletá rostlina se pěstuje především v Indii, Pákistánu a USA. Indie je hlavním dodavatelem guarové gumy – asi 80 % na světě.
Z chemického hlediska je guarová guma galaktomannan s charakteristickou makromolekulární strukturou. Makromolekulární struktura guaru je mezi sférokoloidy (jako je amylopektin) a lineárními hydrokoloidy (jako je celulóza).
Guarová guma je široce používána v potravinářském průmyslu a je schválena pro použití ve většině zemí.
Guarová guma má jedinečné vlastnosti týkající se rozpustnosti a viskozity. Guarová guma je nerozpustná v uhlovodících, tucích a alkoholech. Jediným rozpouštědlem pro tento galaktomannan je voda. Guarová guma rychle hydratuje, když je dispergována ve studené i horké vodě a vytváří viskózní koloidní roztok i při použití v malých množstvích. Guarová guma dosáhne své plné viskozity ve studené vodě, na rozdíl od jiných gum, které pro dosažení stejné viskozity vyžadují delší ošetření horkou vodou.
Široké použití guarové gumy je způsobeno jejím rostlinným původem, netoxicitou a biologickou rozložitelností.
Guarová guma je vynikající rostlinný produkt pro použití v kosmetickém průmyslu. Jedinečné vlastnosti guarové gumy jsou zvýšení viskozity, schopnost zpracování za studena, odolnost vůči rozpouštědlům, filmotvorný prostředek, ochranný koloid s odolností vůči pH, stabilita, netoxická povaha, bezpečná a levná.
V emulzích se guarová guma používá k zabránění separace, ochraně před synerezí (ztuhnutí gelové struktury separací kapaliny), zvýšení stability emulze, zabránění ztrátě vody a slouží jako ochranný koloid. Stabilizuje emulzi během cyklu zmrazování a rozmrazování. V pleťových vodách navíc poskytuje roztíratelnost a příjemný pocit po aplikaci. V aerosolových formulacích snižuje guarová guma migraci oblaku spreje. Inertnost a slučitelnost guarové gumy s povrchově aktivními látkami ji činí vhodnou pro použití v šamponech a čisticích prostředcích. Barvy na vlasy obsahují guarovou gumu jako zahušťovadlo. Guarová guma může být použita k přípravě suché pleťové masky.
Guarová guma se používá v zubních pastách pro lepší vytlačování z tub. V produktech na holení se používá ke stejnému účelu, navíc stabilizuje systém, zlepšuje skluz a pocit na kůži po použití.
Konečná viskozita závisí na koncentraci, pH, teplotě a přítomnosti dalších látek. Nejzajímavější kvalitou guarové gumy je její stabilita v širokém rozmezí pH, což je zajištěno její neiontovou povahou. Ale extrémní hodnoty pH, jako je pod 4 a nad 10,5, vedou ke snížení viskozity v důsledku rozkladu bílkovin. Předpokládá se však, že guarová guma může být použita pro pH = 1-10
Zvýšení teploty způsobí, že molekuly vody ztratí svou orientaci kolem molekuly guarové gumy, což má za následek snížení viskozity. Nejlepší teplota pro hydrataci je 25-40C.
Pokud je nutné použít guarovou gumu při nízké nebo vysoké hladině pH, doporučuje se ji hydratovat ve vodě s optimální hladinou pH pro gelovatění – pH = 8-9. Hodnota pH se pak musí upravit na požadované pH. Při pH pod 4 nebo nad 10 bude hydratace nejpomalejší.
Guarová guma v roztoku je velmi tixotropní při koncentracích nad 1 %.
Přítomnost soli hraje zvláštní roli v mechanismu gelovatění. V přítomnosti soli v guarovém roztoku je nedostatečná dostupnost vody pro úplné rozvinutí guarové gumy, což způsobuje pokles viskozity a gelovatění.
Свойства:
Rozpustný v horké i studené vodě.
Silná schopnost vázat vodu.
Vynikající zahušťovací, emulgační, stabilizační vlastnosti.
Bývalý filmař.
Neiontový charakter, poskytuje vysokou viskozitu při širokém pH.
Kompatibilní se širokou škálou anorganických a organických látek.
Viskozita roztoku se postupně zvyšuje se zvyšující se koncentrací guarové gumy ve vodě.
Dobrá synergie s jinými gumami (např. xanthan) a škroby.
Použití:
Zahušťovadlo, stabilizátor emulze.
Gelující činidlo.
Zahušťovadlo pro produkty na bázi povrchově aktivních látek.
Doporučené procento vstupu: 0,1-1% nebo více.
Vzhled: Bílý prášek.
Rozpustnost: Necháme rozpustit ve vodě.
Viskozita: 5700-5800 (1% roztok)