Zpravy

Divoký holub: popis, typy, vlastnosti s fotografiemi

Kolik holubů je na Zemi? Jaké druhy divokých holubů jsou u nás nejčastější a kde žijí? Čím se živí a kde si nejraději staví hnízda? Vážné zájemce o téma bude mít zájem dozvědět se o těchto ptácích co nejvíce.

Krásou a schopnostmi mohou divoké druhy konkurovat vybraným plemenům

Pouliční holubi se již dávno stali známým prvkem našeho prostředí. Najdou se v každém městě na planetě, vybrali si naše centrální náměstí a parky, turisté i místní obyvatelé je vesele krmí. Přinášejí také zbytečné potíže úřadům, které je nutí přidělovat prostředky na čištění památek, pouličních dlaždic a dalších prvků městské krajiny.

Divocí holubi začali lidem sloužit už dávno. Kdysi byli jako pošťáci docela populární. Zkrocený „pošťák“ dokáže doručovat zprávy na velké vzdálenosti a létat rychlostí 65 kilometrů za hodinu. Holubí pošta existovala až do konce druhé světové války a dodnes slouží k reklamním, propagačním a komerčním účelům.

Běžné typy

Celkem ornitologové na planetě objevili a popsali více než 280 druhů volně žijících ptáků patřících do čeledi Pigeonidae. Většina druhů nyní zmizela a ty zbývající se dokázaly dobře přizpůsobit moderním podmínkám a blízkosti lidí.

U nás se nejčastěji vyskytuje několik typů.

  1. Holub hřivnáč je nejznámějším typem v Evropě.
  2. Šedá.
  3. Šedá.
  4. Rocky.
  5. Holubice (lesní nebo obecná).
  6. Clintuh.

Všechny druhy se od sebe výrazně liší a mají jedinečné vlastnosti chování. Na rozdíl od domestikovaných ptáků hnízdí divocí ptáci v lesích a na strmých březích řek, na skalách a na jiných místech dosti vzdálených lidské civilizaci. Ptáci nežijí sami, ale v celých koloniích. Každý manželský pár nutně vylíhne dvě nebo tři vejce.

Hobby však čas od času odchovávají divoké jedince v domácích holubnicích. Holub holub, jeden z nejkrásnějších mezi volně žijícími druhy, je zvláště žádaný mezi holubáři.

Vyakhir

Holub hřivnáč nebo vityuten je velký lesní pták, žádaná kořist pro lovce

Tento druh má jiné jméno – vityuten. Hlavní vlastnosti plemene jsou následující:

  • tělo dosahuje délky 45 cm;
  • ocas je 66-77 cm;
  • hmotnost ptáka – asi 650 g;
  • rozpětí křídel je 70 cm nebo více, holub jimi hlasitě mává;
  • barva opeření je modrošedá, i když peří na zádech může mít modrohnědý odstín;
  • krk a prsa jsou šedočervené;
  • vosk a zobák jsou narůžovělé, špička je žlutá.

Samci a samice se od sebe barevně neliší.

Kromě Evropy jsou divocí holubi plemene holub hřivnáč běžní také v Turecku a Himalájích, Íránu a Iráku. Je zajímavé, že v severních oblastech vedou kočovný způsob života, ale ve všech ostatních zónách preferují život na jednom místě. Ptáci si za své stanoviště vybírají listnaté, jehličnaté nebo smíšené lesy, i když se často vyskytují na náměstích velkých měst.

Na zimu létají do Moldavska. Po návratu se celé hejno brzy rozdělí do párů, které začnou stavět hnízda a snášet vejce.

Holub je převážně holub lesní. Holubi hřivnáčci si raději staví hnízdo ve vysoké výšce, 10 – 12 metrů, a vybírají si k tomu nejvyšší stromy s hustou korunou. Hnízdo je celé sestavené z větviček, a když se na něj podíváte zespodu, je průsvitné. Každá větev pro hnízdo prochází nejpřísnějším výběrem.

Ptáci jsou velmi plachí. Pokud holuba vyděsíte vyhnáním z domova, holub hřivnáč se nejčastěji nevrátí.

Každá samice divokého holuba snese do hnízda obvykle dvě až tři vejce. Střídavě se líhnou samička a sameček. Mláďata se rodí po 15 – 17 dnech. Rodiče je krmí holubím mlékem – speciálním druhem potravy, kterou produkují ve svých plodinách. Mláďata jej jednoduše pijí a namáčejí zobáky do úrody svého otce nebo matky. O týden později začnou dostávat pravidelnou potravu a měsíc a půl po narození se dospělá mláďata snaží vyletět z hnízda.

Hlavní potravou holubů hřivnáčů je rostlinná hmota. To zahrnuje:

  • rostlinná zrna;
  • žaludy a semena;
  • matice;
  • bobule a plody keřů a stromů;
  • byliny.
Přečtěte si více
Jak odstranit starý nátěr?

Strava divokých holubů zahrnuje červy a housenky, stejně jako slimáky, i když to není jejich hlavní jídlo.

Samec a samice holuba hřivnáče postupně inkubují vejce v hnízdě.

Dospělí ptáci sbírají potravu z větví stromů nebo sedí přímo na zemi a klují padlé ovoce nebo zrna. Při krmení holubi hřivnáči někdy předvádějí zázraky akrobacie – ptáček se snadno zavěsí na větev hlavou dolů a zobákem dosáhne na ořech, který má rád.

Nebezpečí pro ně je:

  • na obloze – větší dravci;
  • na stromech jsou lesní dravci. Stejná kuna je schopna vylézt na strom a zničit holubí hnízdo;
  • na zemi jsou lišky a jezevci. Vzhledem k tomu, že jedinci tohoto plemene jsou poměrně velcí, nemohou okamžitě vzlétnout, takže jsou ve vážném nebezpečí na zemi.

Dravců – úhlavních nepřátel holubů hřivnáčů – je v posledních letech stále méně a díky tomu postupně roste populace plemene. Na druhou stranu v mnoha zemích jsou zástupci tohoto druhu považováni za škůdce a stavy ptactva pilně redukují, ročně zastřelí tisíce ptáků, nedovolí jim stavět hnízda atd. Holubům hřivnáčům ale zatím nehrozí se vzhledem k jejich počtu na planetě stávají ohroženým druhem.

Holubice

Tento divoký holub je považován za nejběžnější. Pravděpodobně jste její zástupce viděli v ulicích vašeho města. Druh dostal své jméno podle barvy svého peří. Barva peří je mimochodem velmi podobná zbarvení divokého skalního holuba, ale jeho šedé protějšky mají tmavší ocasy.

Oblíbeným místem osídlení „Sisarů“ jsou hory a skály, kde si staví hnízda. Jednotlivci tohoto druhu se nacházejí také v lesích a v městském prostředí si našli své místo. Ačkoli nejčastěji šedí vedou sedavý způsob života, čas od času se stále stěhují ze svého místa a za letu pokrývají celé kontinenty.

  • u samců je délka křídla 22 cm;
  • samice mají o něco kratší křídla, 21,5 cm.

Šedý se živí semeny rostlin v oblasti, kde žije. Preferuje pšeničná zrna, sbírá je přímo ze země, a tím vyklízí venkovská pole.

Ptáci mají tendenci stavět hnízda na místech, kde by se k nim dravci obtížněji dostali. Ve městech jsou takovými místy střechy budov a podkroví. Postavit si rodinné hnízdo je výhradní výsadou „člověka“ a je to on, kdo sbírá vhodné větvičky a trsy trávy po celém území. „Dáma“ si hnízdo zařídí sama.

Holubi skalní si staví hnízda mimo dosah predátorů. Ve městech jsou to střechy a podkroví

Ptáci jsou schopni rozmnožování od časného jara do pozdního podzimu, někdy dokonce i v zimě. V průběhu roku je jeden pár holubů schopen snést 4–5 snůšek.

šedá holubice

Poprvé si jich všimli a popsali v Indonésii. Raději žijí v mangrovech a stromech. Hnízda se vyrábí v prvních jarních měsících.

  • opeření je stříbrošedé;
  • křídla stejné barvy, ale s černým lemováním;
  • okcipitální část krku se nazelenalým odstínem;
  • oči červené nebo fialové.

Dospělí dorůstají délky až 37 cm.

Skalní holubice

Tento druh je podobný šedým sisarům, ale jeho zástupci mají světlejší ocas a černý zobák. Jejich počet je mnohem menší; tito ptáci žijí hlavně v hornaté části Tibetu, Koreje a Altajského území. Divocí holubi tohoto druhu se v párech usazují ve starých lidských budovách nebo ve skalních puklinách, proto dostali svou přezdívku.

Existuje celá řada holubů skalních – běloprsých. Barva peří zástupců tohoto druhu je světlejší.

Turtledove

Ptáci především ohromují svou půvabností. Žijí v lesostepní zóně Ukrajiny a Moldavska, v jižní Evropě a na mnoha dalších místech. Nejčastěji je můžete najít na podzim nebo na jaře, kdy začíná období ptačího tahu.

Existuje více než sto poddruhů tohoto krásného a půvabného ptáka. Na obrázku je holubice kroužková.

  • délka těla – 27 cm;
  • průměrná hmotnost – 200 g;
  • barva peří je šedohnědá, s černým pruhem na zadní straně krku;
  • křídla jsou špičatá, s bílými pruhy;
  • ocas je klínovitý nebo poněkud oválný;
  • tlapky jsou červené.
Přečtěte si více
Postup při provádění prací na instalaci gabionů na staveništi (PPR)

Dospělí dorůstají délky 27 cm.

Ornitologové rozlišují až 160 různých poddruhů hrdliček. Existují i ​​tací, kteří žijí v Asii a Africe a také v Austrálii. Pojďme si stručně popsat nejběžnější z nich.

  1. Plemeno hrdlička svým zpěvem připomíná smích člověka, pro který se mu lidově říká „smějící se“ pták. Holubice jsou často chyceny a drženy v zajetí.
  2. Holubice krátkoocasá. Žije v Číně a na poloostrovech Hindustan a Indočína. Dorůstá délky až 22 cm a samotný ocas je až 9 cm Samci jsou o něco větší než samice a jsou světlejší. Jejich opeření je červenohnědé a jejich krk je modrošedý.
  3. Holubice kroužková. Stanoviště: evropská část naší země, stejně jako Asie a Afrika. Jednotlivci tohoto druhu vedou sedavý způsob života, usazují se v městských oblastech, nedaleko od lidí. Hnízda se vyrábí nejen na stromech, ale také ve štěrbinách domů a na okapech budov. Peří je šedohnědé, krk a prsa růžové. Na krku dospělých jedinců je patrný bílý polokroužek, ale u mladých zvířat tomu tak není.
  4. Hrdlička obecná. Vzhledově je podobný běžnému holubovi, ale má elegantnější stavbu těla a menší velikost. Hmotnost – 120 g Peří má pestré barvy, s velkým množstvím červenohnědých inkluzí. Žije v Evropě a Asii, na Sibiři a na severu afrického kontinentu. Tito jedinci nejen dobře létají, ale také se rychle pohybují po zemi. Raději se usazují v lesích nebo křoví, v blízkosti vodních ploch. Zimují v Africe, blíže rovníku.
  5. Sibiřská holubice (aka velká). Barva peří je podobná barvě holubice obecné, ale je mnohem větší. Žije na Dálném východě a v Transbaikalii, vyskytuje se také na jihu Sibiře. Usazuje se ve smíšených lesích a otevřených oblastech. Vede migrační životní styl.

Clintuh

Tento typ holuba se od svých příbuzných liší svým krásným opeřením, které má namodralý odstín. Kromě:

  • krk a prsa ptáka jsou malachitové barvy;
  • křídla jsou břidlicově modrá, matná, s příčným černým pruhem;
  • ocas se skládá z tmavého peří s černými pruhy;
  • tlapky tmavě červené.

Klintukh žije v lesích Sibiře, Číny, Turecka a Kazachstánu

U samic není barva peří tak jasná jako u samců a lze je podle tohoto znaku odlišit.

Hlavním stanovištěm clintuha je Türkiye, Čína a Afrika. Vyskytují se také na Sibiři a v Kazachstánu.

Zástupci plemene žijí převážně v lesích, raději nestaví hnízda, ale usazují se v dutinách stromů. Vyhovují jim bukové háje a lipové lesy. Hnízda v dutinách se vyrábí ze suchých větviček.

Ptáci se v období rozmnožování stávají obzvláště utajenými. Samci, volající po samici, se schovávají v hustých korunách stromů. V případě jakéhokoli nebezpečí okamžitě vyletí nahoru a rychle zmizí mezi větvemi.

Je možné jíst pouliční holuby?

Častou otázkou, která zajímá mnohé, je, zda je možné jíst divoké holuby? Lékaři to kategoricky nedoporučují. Pokud chcete holubí maso opravdu ochutnat, je lepší si ptáčky objednat ze specializovaných soukromých chovů, kde je chovají a krmí zdravou vyváženou stravou. Ale při nákupu na tržišti od neznámého prodejce nevědomky riskujete – velmi dobře vám může uklouznout mršinu divokého ptáka.

Hejna holubů si odedávna vybírají náměstí a veřejné zahrady. Konzumace masa z městských ptáků se nedoporučuje

Jaká je škoda, ptáte se? Určitě každý slyšel přísloví – jsme to, co jíme a pijeme. Jinými slovy, naše buňky se tvoří ze stavebních materiálů, které přijímáme v potravě. To platí i pro holuby. Nyní se zamyslete sami:

  • pouliční ptáci nejsou v jídle vybíraví, krmí se kdekoli, dokonce i na smetištích (pravděpodobně jste je tam viděli);
  • Pijí vodu přímo z kaluží, ale co jsou to pouliční kaluže, to sotva stojí za vysvětlení.

Další argument není ve prospěch drůbežího masa z ulice – divoký holub žije jen tři až pět let, zatímco jeho domestikovaný příbuzný 15 a více. Hlavním důvodem je jídlo, které těm druhým jen prospívá. To je důvod, proč se nedoporučuje jíst holuby narozené a chované na ulici: jejich maso nebylo vytvořeno na základě produktů šetrných k životnímu prostředí.

Přečtěte si více
Co mám přidat do vody, aby se na dlaždicích netvořily šmouhy?

Když se řekne holubi, téměř každý z nás si hned představí otravné městské ptactvo, které žebrá jídlo u procházejících stařenek, dělá pomníky i těm největším představitelům lidstva nereprezentativními a často nám ničí obleky a auta. Někteří si vzpomenou i na pohledné poštovní holuby, kteří si nějakým způsobem najdou cestu domů a přinášejí kráskám z daleka milostné dopisy. Tento článek ale chceme věnovat divokým holubům, kteří jsou výbornou loveckou zvěří, navíc zcela běžnou a dostupnou po celé naší republice.

Řadíme sem tři druhy divokých loveckých holubů: dva druhy hrdliček a holubů hřivnáčů. Ty mají několik dalších jmen: Vityuten, Alaman. I ornitologové často nazývají holuby skalní, kteří se uchytili ve městech poblíž lidí, jako holubi domácí.

Ve skutečnosti existuje mnohem více druhů holubů – 290. Neměli by být zaměňováni s plemeny poštovních holubů pro amatérský chov – je jich více než 800 z divokých druhů, 16 je nyní na pokraji vyhynutí více než 20 loví zvěř v různých zemích. Například tentýž holub hřivnáč ve Velké Británii je klasifikován jako škůdce a může být střílen po celý rok jako vrány. Na ruském území bylo spatřeno 12 druhů, z nichž 10 zde hnízdí.

Holub hřivnáč a holubice – divocí holubi Ruska

U nás je holub hřivnáč považován za vynikající loveckou trofej a u královského stolu se podávali smažení divocí holubi. V klášterech vědí, jak vařit holuby obzvláště chutně.

Holub hřivnáč je holub vážící asi půl kilogramu, s délkou těla 40-45 cm. Vyskytuje se v celé Evropě, preferuje zalesněné oblasti. Žije převážně ve velkých hejnech (kromě období hnízdění). Živí se převážně rostlinnou potravou, sbírá také červy a housenky. Lovci také vědí, že holubi hřivnáči rádi polykají celé žaludy, a proto se na podzim často usazují v blízkosti dubových lesů a sedí v hejnech na osamělých dubech. V létě si rádi pochutnávají na různých bobulích – začátkem léta na moruších, pak na vinicích a na podzim je můžete hledat v houštinách hlohu a šípků. Holubi hřivnáči se dožívají až 80 let.

Let tohoto holuba je velmi rychlý a vysoký. Létat s ním umí jen zkušený střelec. Proto je holub hřivnáč považován za velmi cennou trofej.

Hrdlička obecná. Jedná se o nejmenšího z našich holubů – až 30 cm na délku. Hmotnost ptáka sotva dosahuje 150 gramů. Žije v lesích a v jejich blízkosti. Peří je popelavě šedé, na ocase je bílé lemování a na krku černobílé šikmé pruhy. Živí se pouze semeny a rostlinnou potravou.

Želva kroužková je o něco větší – její hmotnost dosahuje 200 gramů. Odlišuje se černým kroužkem na krku. Preferuje pobyt v blízkosti zemědělské půdy a obydlených oblastí. Usazuje se ve velkých koloniích.

Lov holubů

U nás můžete lovit jak místní holuby – ty, kteří hnízdí u vás, tak stěhovavé ptactvo.

To je, řekněme, masivní hra na celém území Ruské federace. Střílet můžete pouze ostřílené ptáky – jejich lov je velmi vzrušující. I když naši myslivci nemají holuby rádi, hlavně kvůli plýtvání velkým množstvím nábojnic. Zkušení lovci říkají, že dříve, než byly zavedeny normy střelby pro divoké holuby, bylo možné za den naplnit batoh do posledního místa a poskytnout rodině chutné maso. Dnes se normy v různých regionech liší – od 5 do 15 holubů na kartu lovce.

Lov holubů je velmi vzrušující. Nejoblíbenější způsoby lovu divokých holubů jsou čtyři – u napajedla, na hnízdištích, na krmištích, na přeletech a velmi zajímavý je také lov na pohon.

Přečtěte si více
Jak ošetřit lepkavé listy na pokojových květinách?

Poměrně štěstí můžete mít i při lovu s vycpanými zvířátky, které si myslivci vyrábějí sami z dříve ulovených ptáků nebo koupených továrních. Existují dokonce mechanická plašiče, kteří mávají křídly a vydávají charakteristické zvuky.

Příprava na lov holubů

Jít jen za holuby znamená ztrácet spoustu času. Nejprve je nutné prostudovat pozemek. Můžete tak zjistit, na jakém poli se holubi krmí, kde hnízdí a jakými cestami se k napajedlům dostávají. Každý den dodržují hejna holubů stejný rozvrh: ranní napájení – krmení – obědové napájení – odpočinek v sousedních výsadbách – krmení a nocování. Zajímavé je, že holubi a hrdličky střídají krmení a odpočinek. Létají samostatně, v párech a v hejnech několika desítek jedinců. Velká hejna tvoří pouze při letu k vodě.

Vlastnosti lovu holubů

Střelivo by mělo být malé – pro holuba č. 5-6, pro želvu – č. 8-9. Zbraň musí být lehká a flexibilní, protože musíte reagovat velmi rychle a je docela obtížné zasáhnout holuby, kteří mohou náhle změnit směr letu. Je třeba vzít v úvahu, že divocí holubi jsou na rány velmi houževnatí. Zraněný pták také uletí s hejnem půl kilometru a teprve potom spadne. Zkušení lovci vždy po výstřelu sledují hejno očima, všimnou si místa pádu pomocí místních orientačních bodů a pak si jdou vyzvednout trofeje. Je dobré, když máte psa vycvičeného na aportování.

Divoký holub se vždy neočekávaně, s hlasitým hlukem, šploucháním, lekne a lovec se často lekne a promešká příležitost ke střelbě – pták v mžiku prostě zmizí nebo udělá ve vzduchu takové piruety, že je téměř nemožné hit. Když se utrhne celé hejno, někteří přirovnávají hluk k hučení vodopádu.

Další funkcí je, že mrtví holubi by měli být umístěni v tašce, batohu nebo velkých kapsách na bundách. Na toroki byste neměli věšet holuby, protože jejich hlavy se velmi snadno uvolňují, takže při cestě slunečnicí, kukuřicí nebo keři můžete skončit pouze s hlavami holubů.

Lov holubic u napajedla

Při východu slunce a do 8 hodin ráno opouštějí holubi a hrdličky svá noční nocoviště a míří k vodním plochám. I když je obtížné určit napajedlo – na místech dobře zásobených volnou vodou se ptáci mohou zastavit u louže. V oblastech, kde je málo vodních ploch, takový problém není – holubi hřivnáči se tam tahají ze všech oborů. Proto je třeba strávit den nebo dva ranní procházkou po pozemku a najít, kam holubi ráno létají k vodě. Dalším rysem ranních letů je to, že holubi hřivnáči vždy přistávají mezi místem hnízdění a vodní plochou. Faktem je, že během noci se ptačí peří velmi zvlhčí a musí je vysušit. Také po mírném dešti lze na mrtvém dřevě a velkých jednotlivých stromech napočítat několik desítek holubů.

Pokud jste taková místa na hřadování našli, můžete si předem postavit boudu v bezpečné vzdálenosti – pták si na to rychle zvykne. Musíte se posadit před svítáním, aby když se holubi přiblíží, neviděli pohyb osoby.

Nebo si udělejte úkryt u rybníka. Ptáci pijí velmi opatrně a vždy na otevřeném místě. Proto můžete použít vycpané nebo již střelené ptáčky, které jsou umístěny v pijící poloze.

Na nádržích loví i u večerního napajedla. Doporučuje se nelovit na jednom místě déle než dva dny po sobě, protože vyděšený pták bude hledat jinou vodní plochu.

Existuje také jedna záludná metoda, kterou lovci často používají během horkého a suchého období.

Večer se na místo, kde si holubi sednou, aby si usušili peří, donese několik plechovek vody a velká plastová fólie, která se střílí poblíž, kde je dobré krytí. Ještě před svítáním se na trochu hlubší film nalije voda a umístí se několik vycpaných zvířat. Pak už se stačí schovat a počkat, až si létající ptáčci všimnou vodní hladiny zářící v šikmých paprscích vycházejícího slunce, a posadit se, aby uhasili žízeň. Tento typ lovu je podobný tomu, jak se loví migrující husy.

Přečtěte si více
Jak dezinfikovat klec?

Lov na krmném místě

Po zalití se holubi přesunou na pole ke krmení. Milují všechna zrna, ale obzvláště milují slunečnici a hrách. V takových polích můžete najít stovky holubů. Holubi se živí i v opuštěných zahradách a zaplevelených loukách. Musíte udělat přepadení na okraji pole – je přísně zakázáno vstupovat do slunečnice na malých polích, protože jiní lovci se mohou přiblížit k poli, a to je velmi nebezpečné, protože neuvidí toho, kdo se ukrývá. vysoké houštiny. Musíte mít maskovací oblečení nebo alespoň pláštěnku a sedět v záloze poblíž pole, zády k němu, a střílet létající ptáky, jak létají. Několik vycpaných zvířat můžete umístit poblíž na slunečnice nebo na pole – pak se létající ptáci rozhodnou přistát zde a nelétat do středu pole, jak to obvykle dělají.

Musíte sedět tak, abyste měli dobrý výhled a být maximálně opatrní, protože holubi létají nízko nad krmnými plochami a na poli mohou být hospodářská zvířata nebo jiní lovci.

Nejvytíženější dobou pro střelce v polích je odpoledne. V tomto období se na polích shromažďují velká hejna.

Pronásledování lovu

Nejlepší je lovit sám nebo s partnerem a nejlépe mít dobře vycvičeného psa. Holubi hřivnáči a hrdličky jsou velmi opatrní ptáci a je asi nejobtížnější je chytit tajně. Musíte chodit co nejtišeji a snažit se nedělat náhlé pohyby.

Po takovém lovu je nejtěžší najít mrtvého ptáka a čím dále padá, tím je to obtížnější. Je dobré mít psa, ale musí být vycvičený, aby se na výstřel držel v blízkosti lovce. Mrtvý pták je díky svému maskovacímu zbarvení zcela neviditelný jak na zemi, tak na trávě. A zraněné zvíře se schovává a nehybně sedí.

Rada zkušeného myslivce, jak najít ulovenou holubici.

Po výstřelu, aniž byste ztratili orientaci na zemi, musíte rychle dojít na to místo a na pár minut zmrazit. Pokud se zraněné zvíře schovává, nevydrží to a rozdá se pohybem. Pokud se hra nenajde okamžitě, musíte zavěsit nějaký orientační bod na vysokou rostlinu a chodit kolem ní ve spirále a zvětšovat kruhy, dokud se pták nenajde. Tato směrnice vám nedovolí sejít z cesty, jinak dojde k odchylkám do strany a trofej bude ztracena.

Jezděte na lovu na dovolenou

Po bohatém a chutném obědě si holubi vyhledávají stinné místo, kde si sednou nízko na větve, aby si zdřímli. Milují jednotlivé stromy a drobné výsadby. Lov provádějí skupiny myslivců – 4-6 osob. Rozdělí se do dvojic a procházejí se podél denních odpočívadel. Několik střelců stojí na konci přistání a používají je k pronásledování ptáka.

Divocí holubi jsou velmi mazaní a často nevzlétnou, když kolem projedou první jezdci.

Skryjí se a čekají a pak vzlétnou směrem, odkud lidé přišli. Zde se holubi hřivnáči dostanou pod palbu druhé osoby z dvojice.

Tipy od zkušeného střelce

Pokud najdete holuby sedící u napajedla nebo krmení, snažte se na ně nedívat přímo, ale sledujte je periferním viděním nebo se jen občas podívejte, dokud se nedostanete na zaměřovací vzdálenost.

Neví se jak, ale divocí holubi vycítí pohled a okamžitě odletí.

Další zajímavostí je, že holubi (jako vrány a kavky) dokážou odlišit člověka s holí od lovce. Na první možná vůbec nereagují, ale jakmile uvidí to druhé, byť hodně daleko, okamžitě se zvednou. Pokud se tedy holubi rozruší, musíte si sednout a počkat, až se uklidní. Nebo se můžete dokonce pokusit přiblížit se na všechny čtyři – takový pohyb nevyvolává u ptáků strach.

Lov na holuba (holubice lesní): video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button